L'escriptora andorrana Ludmilla Lacueva, ha guanyat aquest cap de setmana el premi a millor novel·la negra de l’any en català al festival València Negra.
Han estat els lectors i els seguidors del festival, a través de la pàgina web de votacions, que han escollit els vencedors en les tres categories existents, segons fonts de l'organització, que han indicat que s'han emès un total de 3.286 sufragis. La resta de finalistes han estat La dona invisible de Mònica Richart, Monumental de Jordi Colonques i Joan Canela, Suburbis al paradís de Silvestre Vilaplana i Vi i veritat de Natàlia Gisbert.
La novel·la Olor de difunt va ser publicada per l’editorial Llibres del Delicte a finals del 2021 i és el tercer lliurament del comissari Cerni Llop. Ambientada a Andorra, lloc de naixement i residència de la seva autora, la trama arrenca amb un doble crim.
El festival València Negra és un dels premis més prestigiosos del gènere negre en català a obra publicada, guanyat anteriorment per escriptors com Sebastià Bennasar, Anna Maria Villalonga o Núria Cadenes.
Sinòpsis d' 'Olor de difunt'
Quan la policia d'Andorra descobreix els cadàvers d'un empresari milionari i la seva amant, els fantasmes d'un altre crim de fa setanta anys tornen per atemorir els que van viure la desventura de Cal Poncella. Dues desgràcies unides per una mateixa arma del crim. En Cerni Llop, comissari encarregat de la investigació i l'exbatlle en Climent Masoliver, l'únic que sap del cert què va passar anys enrere, hauran de resoldre un trencaclosques tan abrupte com els canvis que ha viscut Andorra en les darreres dècades. La resolució dels nous assassinats ajudarà a tancar les ferides del passat?
L'autora
Ludmilla Lacueva Canut (Escaldes-Engordany, Principat d’Andorra, 1971) compagina la seva activitat professional amb l’escriptura. Ha col·laborat amb diferents mitjans de comunicació com Ràdio Nacional d’Andorra, Bondia Andorra i el Diari d’Andorra. La seva passió per la recerca històrica i la recuperació dels usos i costums andorrans la va dur a escriure Els pioners de l’hoteleria andorrana, del segle XVI al segle XX (2001, accèssit premi d’investigació del Consell General), i L’home de mirada clara. Charles Romeu, veguer francès de 1887 a 1933.