LITERATURA

'La Companyia Nòrdica' d'Albert Villaró guanya el premi a la millor obra original del Festival 42

El jurat ha considerat que és un "digne homenatge a l'obra de Joan Perucho" i un "al·legat en defensa dels gèneres fantàstics".
Albert Villaró Premis 42 bis
photo_camera Albert Villaró guanya el premi a la millor obra original del Festival 42 / Festival42BCN

La primera edició del 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, ha guardonat amb el premi a la millor obra original la novel·la 'La Companyia Nòrdica' (Columna) d'Albert Villaró. El jurat ha considerat que és un "digne homenatge a l'obra de Joan Perucho" i un "al·legat en defensa dels gèneres fantàstics". El guardó a la millor autora revelació se l'ha emportat Inés Macpherson. El tribunal ha subratllat que és "una tot-terreny" d'aquest àmbit i ha assegurat que "s'ha convertit en la gran ambaixadora de Bradbury al nostre país". La gala d'entrega dels Premis 42 s'ha fet aquest dissabte a la nit a la Fabra Coats. Els guardons tenen nou categories i reconeixen els millors llibres publicats l'any passat en català i castellà.

El premi a la millor obra traduïda ha estat per 'Exhalació' (Mai Més), de Ted Chiang, amb traducció de Ferran Ràfols. I el guardó al millor clàssic traduït al català ha estat per 'L'home il·lustrat' (Males Herbes), de Ray Bradbury, traduïda per Martí Sales. El premi honorífic en català se l'ha emportat Antoni Munné-Jordà, "per la seva tasca única i constant en l'estudi i la divulgació dels clàssics dels gèneres fantàstics en català". El jurat ha destacat que ell ha estat "un impulsor decisiu en la creació de la SCCFF (Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia)" i ha lloat "la seva tasca incansable durant dues dècades amb la col·lecció porpra de Pagès Editors".

Premis 42

En llengua castellana, els Premis 42 han premiat amb el guardó a la millor obra original Joan Bilbao per la novel·la 'Basilisco' (Impedimenta). Segons el jurat, "Bilbao sap fer terror amb majúscules, amb elements sobrenaturals i sense". A més, acosta al lector a "l'angoixa existencial" de "manera brillant".

El guardó a la millor autora revelació en castellà ha estat per Desirée De Fez perquè la seva obra 'Reina del grito' ha "construït un món narratiu propi que converteix en universals les pors individuals". Segons el jurat, ha sabut "condensar el paper del terror en les nostres vides, tant el real com el fictici.

I el premi honorífic en castellà ha estat per Cristina Macía perquè fa anys que lluita "contra el vell prejudici vers els gèneres no realistes". El jurat n'ha destacat que "és una promotora de la literatura de gènere compromesa, incansable, incombustible i imprescindible".

Els Premis 42 volen contribuir a la creació d'un teixit de gèneres fantàstics mitjançant la prescripció d'especialistes que reconeguin els millors llibres publicats l'any anterior en aquest àmbit.