HISTÒRIA

Presenten a Andorra, 'Muralles medievals i guerres de setge' de Francesc Badia i Batalla

Qui va ser veguer episcopal d'Andorra, avui estudiós, investigador i apassionat per la història, ens presenta una mirada encuriosida a la baixa edat mitjana.

dav
photo_camera L'últim llibre de Francesc Badia, publicat per Edicions Salòria

Aquest dijous 14 de febrer, a les 19 h al Fòrum de la FNAC d'Andorra la Vella, Francesc Badia i Batalla ens presentarà el seu nou llibre "Muralles medievals i guerres de setge", editat pel segell pirinenc Edicions Salòria. L'acte estarà presentat pel periodista cultural Andrés Luengo.

"Muralles medievals i guerres de setge", una mirada encuriosida a la baixa edat mitjana

Fortaleses i castells, muralles i setges formen part de l'imaginari medieval. Però, com es construïen, els murs que defensaven les ciutats dels segles XII, XIII i XIV? Quina inversió requeria dotar un poble d'un cinturó de pedra? Com es finançava, quant de temps calia, i quins eren els artesans que sabien aixecar torres i escarpes, contraforts, merlets i espitlleres, rastells, matacans i barbacanes? Encara més: quina garantia oferia un recinte emmurallat davant d'un enemic que tenia a la seva disposició el formidable arsenal artiller medieval, des d'algarrades, fonèvols i almajànecs fins a manganells, brigoles i el temible trabuquet? D'altra banda, eren gaire llargs, els setges? Quin n'era el final més habitual: la rendició de la ciutat assetjada o la retirada dels assetjadors?.

Aquestes i altres preguntes igualment suggestives les mira de respondre l'autor - Francesc Badia - en aquesta singular aproximació a la poliorcètica medieval aplicada al cas català, que es mou amb agilitat entre l'anècdota històrica i l'erudició historiogràfica, profusament il·lustrada i que pretén arribar a un públic ampli sense renunciar al rigor acadèmic.

Francesc Badia i Batalla, fill il·lustre de Montblanc

El setembre del 2010, l'Ajuntament de Montblanc va nomenar Francesc Badia fill predil·lecte de la vila. Nascut el 1923 a Montblanc (la Conca de Barberà), advocat, des de ben jove es va interessar per l'art i la història, captivat per la seva vila natal. Va participar en les campanyes per rehabilitar el recinte emmurallat de Montblanc i va ser promotor i cofundador del Museu-Arxiu de Montblanc i comarca.

Autor de diverses obres jurídiques, especialment obre dret andorrà. En el camp de l'art ha publicat Assaig sobre el barroc andorrà (1991), i en el de la història contemporània, Els camps de treball a Catalunya durant la Guerra Civil.1936-1939 (2001) i El Copríncep Mons. Justí Guitart i el seu temps, 1920-1940 (2007). A cavall entre l'art i la història local ha publicat també Guia turística de Montblanc (2014) i, en col·laboració amb Josep M. Grau, Diccionari biogràfic històric de Montblanc (2008).

Veguer episcopal d'Andorra

El 1972, Francesc Badia va ser nomenat veguer episcopal d'Andorra pel copríncep Joan Martí Alanis, –que havia estat durant molts anys director del col·legi de la Mercè, on van coincidir tots dos– i va exercir el càrrec fins al 1993. També va ser magistrat del Tribunal de les Corts d'Andorra. Estudiós i investigador, Francesc Badia i Batalla, és autor d'obres jurídiques i d'obres de temàtica local de Montblanc, i ha publicat nombrosos articles en diverses revistes locals.