LLIBRES

L'escriptor andorrà Iñaki Rubio triomfa a la Setmana del Llibre en Català amb 'Morts, qui us ha mort?'

'Morts, qui us ha mort?' narra la història ficcionada de l'últim condemnat a pena de mort d'Andorra per fratricidi
Morts qui us ha mort 3
photo_camera IñaKi Rubio atenent els mitjans a la Setmana del Llibre en Català / comanegra

L'escriptor andorrà Iñaki Rubio triomfa a la Setmana del Llibre en Català amb 'Morts, qui us ha mort?', editada per Comanegra. Quan encara no fa dues setmanes de la seva arribada a les llibreries, la segona edició del llibre d'Iñaki Rubio apareix en un temps rècord. L'obra, que narra la història ficcionada de l'afusellament de l'últim condemnat a pena de mort d'Andorra per fratricidi, es presentarà el proper dijous, 23 de setembre, al Palau de Gel de Canillo, a la parròquia on hi ha cal Gastó, escenari del crim que va dur a l’afusellament Pere Areny. El dia 30 de setembre la presentació tindrà lloc a l'FNAC de Pyrénées Andorra i el 9 d'octubre a la Sala La Immaculada de la Seu d'Urgell, amb la participació de l'escriptor pirinenc, Albert Villaró.

Una investigació de més de quatre anys sobre l'afusellament de Pere Areny

'Morts, qui us ha mort?' (Comanegra) narra la història ficcionada de l'afusellament de l'últim condemnat a pena de mort d'Andorra per fratricidi, Pere Areny. "La tesi que demostro al llibre és que el Pere patia un trastorn d'alguna manera, segurament de tipus esquizofrènic", explica l'autor. El llibre se situa a l'Andorra de 1943, quan el territori pateix "la pressió" de la postguerra civil espanyola i, a partir d'aquí es reconstrueixen les circumstàncies familiars que van desembocar Pere Areny a matar el seu germà Anton, l'hereu de la família. Amb tot, Rubio treu a la llum una investigació de més de quatre anys sobre l'afusellament del protagonista.

Morts qui us ha mort 1

La investigació de Rubio, per tant, defensa que hi va haver dos crims –el d'Anton i el del mateix Pere- i no un. En aquesta línia, l'autor assegura que el procés judicial cap a Pere Areny va ser "un despropòsit inhumà de cap a peus". "El van jutjar tal com manaven els usos i costums tradicionals de l'època medieval", diu Rubio.

El procés judicial cap a Pere Areny va ser "un despropòsit inhumà de cap a peus". "El van jutjar tal com manaven els usos i costums tradicionals de l'època medieval", diu Rubio.

Si bé el llibre es basa en un cas i un context real, hi ha alguns elements ficcionats. "Els buits els vesteixo una mica, però és molt evident perquè ja es veu una cosa molt novel·lesca", explica Rubio. Així mateix, detalla que al final de la crònica s'hi especifiquen tots aquests elements inventats. "Ho deixo tot clar perquè el lector no tingui cap dubte", defensa.

Morts qui us ha mort 2
(Foto: Joan Sala, director de Comanegra, amb l'escriptor andorrà Iñaki Rubio a la Setmana del Llibre en Català / comanegra)

Rubio ha pogut accedir a la documentació del cas gràcies a la família i reconeix que va començar la recerca "a les palpentes", ja que la informació que es trobava a l'Arxiu Nacional d'Andorra era de caràcter privat. "És un cas que a Andorra més o menys molta gent coneix, però són anècdotes, un coneixement molt fragmentat i parcial i jo sempre estava amb un cert dubte", assegura. Així, l'autor va conèixer una de les cosines de la família, qui el va posar en contacte amb els legítims hereus.

Iñaki Rubio: "La tesi que demostro al llibre és que el Pere Areny patia un trastorn d'alguna manera, segurament de tipus esquizofrènic"

"Em van donar accés no només a la documentació, que ha estat clau, sinó que a més em van permetre entrar a la casa, que feia 70 anys que estava tancada, des dels crims", explica Rubio. En la mateixa línia, assegura que això li va facilitar tota la investigació. De fet, accedir a la casa és el que ha fet possible que el llibre també compti amb algunes fotografies de l'espai, que es combinen amb altres imatges de context procedents de l'Arxiu Nacional.

Morts qui us ha mort 4
(Foto: El president Pere Aragonès a la Setmana del Llibre en Català, amb un exemplar de 'Morts, qui us ha mort?' / comanegra)

'Morts, qui us ha mort?', que va arribar el 8 de setembre a les llibreries, és el primer títol de la nova col·lecció 'Espores' de Comanegra. L'editorial prevéu encabir-hi llibres d'assaig, crònica i no-ficció "que es puguin llegir tant ara com d'aquí a vint anys perquè toquen qüestions, problemes, experiències, històries de valor universal i que no caduquen".

comentaris