CULTURA

Mig centenar de micropobles pirinencs contractaran propostes culturals el 2024 amb l'ajuda de Cultura

La línia pressupostària destinarà més de 190.000 euros a les comarques de la vegueria pirinenca
unnamed - 2023-11-28T121301.194
photo_camera Mig centenar de micropobles pirinencs contractaran propostes culturals el 2024 amb l'ajuda de Cultura / GOVERN.CAT

Mig centenar de micropobles de l’Alt Pirineu i Aran s’han acollit a la nova línia d’ajuts del Departament de Cultura que facilita la programació d’espectacles professionals d’arts en viu en municipis de fins a 1.000 habitants. Al conjunt de Catalunya, la subvenció beneficiarà 413 micropobles, amb un pressupost total de 2,17 milions d’euros. D’aquest pressupost, les comarques de l’Alt Pirineu i Aran rebran 191.607, 36 euros.

Amb aquesta nova línia de subvencions, el Departament vol fer arribar la cultura a tota la població de Catalunya, apostar per la cultura de proximitat i potenciar el mercat d’artistes i espectacles de petit format. A més, es busca reforçar el suport econòmic al món local per tal d’assegurar que la població de tot el país té accés a espectacles en viu de caràcter professional. Això també enforteix els sectors de les arts escèniques i la música, perquè suposa noves oportunitats de contractació arreu de Catalunya.

Serà possible gràcies a la nova línia d’ajuts del Departament de Cultura, que facilita la programació d’espectacles professionals d’arts en viu a municipis de fins a 1.000 habitants.

Un ajut que arriba a totes les comarques de l’Alt Pirineu i Aran

La nova línia d’ajuts per a micropobles arribarà a 50 municipis i entitats municipals descentralitzades de l’Alt Pirineu i Aran. Per comarques, es distribuirà de la manera següent:

  1. A l’Alt Urgell, la rebran els municipis de Coll de Nargó, Josa i Tuixén, Peramola, Bassella, Ribera d'Urgellet, Alàs i Cerc, la Vansa i Fórnols, Estamariu, les Valls d'Aguilar i Organyà. S’hi destinaran 40.509,45 euros.
  2. A l’Alta Ribagorça, el municipi de Vilaller i l’entitat municipal descentralitzada de Durro – Saraís rebran un total de 7.221,53 euros.
  3. A l’Aran, es destinarà un total de 10.902,48 euros als municipis de Vilamòs i Es Bòrdes, i a l’entitat municipal descentralitzada d’Arró.
  4. La Cerdanya rebrà 47.206,35 euros, que es distribuiran entre els municipis de Prullans, Das, Ger, Urús, Isòvol, Riu de Cerdanya, Bolvir, Lles de Cerdanya, Guils de Cerdanya i Montellà i Martinet, i l'entitat municipal descentralitzada d'Aransa.
  5. Al Pallars Jussà s’hi destinaran 39.600 euros, que es distribuiran entre els municipis de Conca de Dalt, Talarn, Salàs de Pallars, Castell de Mur, Llimiana, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Senterada i la Torre de Capdella, i l'entitat municipal descentralitzada de Sossís.
  6. Per últim, el Pallars Sobirà rebrà 46.167,55 euros. Se’n beneficiaran els municipis de Rialp, Alt Àneu, Soriguera, Alins, Baix Pallars, Llavorsí, Vall de Cardós, Farrera i Tírvia, i les entitats municipals descentralitzades d'Ainet de Besan, Araós, Àreu, Tornafort i Isil i Alòs.

Cultura accessible per a tothom: un objectiu polític fet realitat

Garantir l'accés a la cultura per a tothom és un dels eixos del Govern per a aquesta legislatura. Per això, el Departament de Cultura està impulsant la cultura arreu del país amb diferents accions per arribar a tot el territori i a tots els públics. Aquesta línia per al foment de l’activitat cultural als micropobles, que dona resposta a una reivindicació de l’Associació de Micropobles de Catalunya, n’és un exemple.

En el marc d’aquestes polítiques d’accés a la cultura, cal destacar també les polítiques culturals adreçades al jovent i la iniciativa Cultura Jove, que permet l’accés de les persones joves a la cultura amb preus accessibles durant tot l’any. A més, hi ha les línies de cultura comunitària i transformació social, així com la nova línia per a la programació d’espectacles en esdeveniments d'interès agroturístic. Totes formen part de l’estratègia del Departament de Cultura per millorar l’accés a la cultura, en què s’emmarca també l’elaboració de la nova llei de Drets Culturals.