Del dilluns 14 al diumenge 20 d’agost, el FeMAP acollirà onze concerts

Mara Aranda, Imaginarium Ensemble, Al Ayre Español, l’Acadèmia del FeMAP, i Juan de la Rubia i Lixsania Fernández aquesta setmana al FeMAP

mara2-25112
photo_camera Diàspora · Mara Aranda

Mara Aranda amb Diàspora encetarà la setmana. Es tracta d’un conjunt de peces inspirades en la tradició sefardita al Marroc, Rodes, Sofia i Turquia. Aranda és la intèrpret de música sefardita espanyola més internacional. En aquest cas, presenta un treball dirigit per Jota Martínez, especialista en instruments musicals de tradició medieval espanyola.

Imaginarium Ensemble portarà, a partir del 14 d’agost, La voce nel violino, un programa dedicat principalment al repertori virtuós italià per a violí de principis del segle XVII fins a final del Barroc.

El programa d’Imaginarium Ensemble, amb Enrico Onofri a la direcció, també està dedicat a Claudio Montevverdi, en el seu 450 aniversari.

A partir de dijous 17 d’agost, per altra banda, Al Ayre Español interpretarà I vanni occulti, una vibrant i juvenil segona opus de G. F. Händel, concebuda en la seva major part al voltant del 1717, l’època en la qual el compositor saxó escrivia les seves bellíssimes antífones de Chandos. Händel segueix el model italià de Corelli en la seva escriptura i conté una bona dosi de virtuosisme instrumental i una vitalitat desbordant.

Al Ayre Español disposa d’un llarg recorregut de més de 25 anys en els festivals i teatres més importants d’Europa, amb Eduardo López Banzo a la direcció, que ha fet de l’historicisme la seva pròpia filosofia musical.

Joan de la Rubia i Lixsania Fernández interpretaran des de divendres i fins diumenge Ballem Barroc. Sonates i danses del S. XVIII. Fernández és una de les intèrprets amb major projecció de la seva generació, i l’organista Juan de la Rubia, un dels teclistes més guardonats. Els dos ofereixen un programa on la viola de gamba i l'orgue positiu s'uneixen per presentar un diàleg entre les danses d'arrel popular, com les conegudes folies de Marin Marais, un dels grans èxits del seu temps, i sonates de compositors com Johann Sebastian Bach. Aportant varietat i contrast, el programa esdevé una demostració del virtuosisme instrumental d’aquest període.

Finalment, l’Acadèmia del FeMAP presentarà durant el cap de setmana el Cançoner del Duc de Calàbria. Aquest, també anomenat Cançoner d’Uppsala és un compendi de peces musicals d’època renaixentista. Els cronistes de l’època ens descriuen la capella del Duc de Calàbria com una de les més famoses i nodrides del seu temps. A la mort del Duc de Calàbria eren trenta-sis ministrers i cantors, amb el mestre de capella Juan Cepa. Es trobaven també en la cort altres músics com Luys Milan, polifacètic i humanista, tot un artista del renaixement. També Mateo Fletxa és possible que fos mestre de capella de la cort, igual que el seu deixeble Bartomeu de Càrceres.

En el marc d’aquests sis concerts, el FeMAP organitza un conjunt d’activitats paral·leles. D’aquesta manera, qui ho vulgui podrà complementar les sessions amb la visita guiada a les Botigues-Museu de Salàs de Pallars, la visita guiada a l’església parroquial de Sant Esteve de Llanars, la visita a la capella de la Immaculada del Seminari Diocesà d’Urgell, la visita guiada a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, la visita i projecció del videomapping de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí, la visita a l’església de Sant Vicenç d’Estamariu, l’excursió a peu a Santa Eulàlia d’Estoll i Sant Miquel de Sorigerola, a Fontanals de Cerdanya i la visita guiada a la Central Hidroelèctrica subterrània de Tavascan.

CONCERTS 

Mara Aranda. Diàspora

14/08 · 20.30 h · Salàs de Pallars

15/08 · 18.30 h · Llanars

Imaginarium Ensemble. La voce nel violino

14/08 · 21.00 h · La Seu d’Urgell

15/08 · 20.30 h · Esterri d’Àneu

Al Ayre Español. I vanni occulti

17/08 · 21.00 h · La Seu d’Urgell

18/08 · 20.30 h · Vall de Boí

Juan de la Rubia i Lixsania Fernández. Ballem Barroc

18/08 · 20.30 h · Estamariu

19/08 · 22.00 h · Montardit de Dalt (Sort)

20/08 · 20.00 h · Estoll (Fontanals)

Acadèmia FeMAP. Cançoner del Duc de Calàbria

19/08 · 21.00 h · Berga

20/08 · 21.00 h · Tavascan (Lladorre)

ACTIVITATS PARAL·LELES

14/08 · 18.00 h · Visita guiada a les Botigues-Museu · Salàs de Pallars

14/08 · 19.30 h · Visita guiada a la capella de la Immaculada del Seminari Diocesà d’Urgell · La Seu d’Urgell

15/08 · 17.00 h · Visita guiada a l’església parroquial de Sant Esteve · Llanars

15/08 · 19.00 h · Visita guiada a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu · Esterri d’Àneu 

18/08 · 19.30 h · Visita i projecció del videomapping de Sant Climent de Taüll · La Vall de Boí

18/08 · 19.15 h · Visita guiada a l’església de Sant Vicenç · Estamariu

19/08 · 19.00 h · Presó-museu camí de la llibertat · Sort

20/08 · 18.00 h · Excursió a peu a Santa Eulàlia d’Estoll i Sant Miquel de Sorigerola · Fontanals de Cerdanya

20/08 · 18.00 h · Visita guiada a la Central Hidroelèctrica subterrània de Tavascan · Lladorre