LLIBRERIES

La llibreria El Refugi presenta La Barraca, una caravana de llibres que recorrerà els pobles del Pirineu

La cooperativa ambulant està inspirada en el projecte que va engegar Federico García Lorca als anys trenta

Llibreria El Refugi 1
photo_camera Llibreria crítica El Refugi, al carrer dels Canonges de la Seu d'Urgell / FS

La llibreria cooperativa El Refugi de la Seu d’Urgell presentarà el seu nou projecte La Barraca el divendres 16 de desembre davant del seu local, coincidint amb la celebració del seu primer aniversari. Al número 9 de l’emblemàtic carrer Canonges, s’hi podrà veure la caravana de llibres i més productes pirinencs que recorrerà els municipis del territori a partir dels primers mesos del 2023. 

Mentre que El Refugi d’idees i de cultura del Pirineu fa referència a la tipografia dels antics refugis antiaeris construïts durant la guerra civil pel govern de la Generalitat i la II República, La Barraca està inspirada en la que va impulsar el poeta Federico Garcia Lorca als anys trenta per portar actuacions teatrals a pobles rurals. La memòria històrica antifeixista és present en la iniciativa, així com el sentiment pirinenc, el suport mutu i la transformació social. 

El refugi
El refugi

L’objectiu de La Barraca és enfortir la xarxa cultural dels territoris de muntanya i promoure altres productes culturals i artístics que tinguin dificultats de distribució, com ara roba, art, música i artesania. Miquel Albero i Pol Maese, els dos socis treballadors de la cooperativa El Refugi, ho tenen clar: “volem enfortir i fer xarxa per la cultura crítica al món rural pirinenc i que el projecte es consolidi i duri molts anys”. 

De celebració

El divendres 16 de desembre, a un quart de nou del vespre, es podrà veure l’estil de La Barraca i detalls de la seva imatge gràfica, just després de la presentació del llibre ‘Perdoneu les disculpes’ de Txema Díaz-Torrent i Bru Noya i abans del concert de la cantautora Xiomara Abello. Els actes s’emmarquen en la celebració del primer aniversari de la llibreria cooperativa de la Seu d’Urgell i, a la vegada, són una avantsala de la Fira de Cultura Crítica del Pirineu, que tindrà lloc el dissabte 17 i el diumenge 18 de desembre. 

El Refugi programació
El Refugi programació

La caravana llibretera vendrà llibres sota el parany del pensament crític, tèxtil de marques pirinenques, música, obres d’art i artesania especialment fetes al Pirineu, i s’acompanyarà de xerrades, presentacions de llibres, concerts en petit format, tallers, recitals i exposicions. A part de recórrer fires i mercats, també visitarà centres educatius i farà xarxa amb més llibreries de la zona. La iniciativa d’El Refugi és un projecte pilot dins dels ajuts Singulars i compta amb la cooperativa Drop Campers en la creació de la caravana i amb la cooperativa Dies d’agost en l’apartat comunicatiu. 

comentaris