LLIBRES DEL PIRINEU

Eines antigues i parròquies del segle XVI, entre les novetats d’Anem Editors per tancar el 2022

Anem Editors tanca l’any amb ‘Les parròquies d’Andorra i l’Alt Urgell al segle XVI’ i ‘Recull d’eines antigues de pagesos i pastors’

Anem editors 2
photo_camera Les parròquies d’Andorra i l’Alt Urgell al segle XVI, de Carles Gascón i Carmen Xam-mar / Anem Editors

El proppassat dilluns van arribar a les llibreries les dues darreres novetats d’Anem Editors per al 2023, ambdues relacionades amb la història i el patrimoni andorrà i pirinenc. A Les parròquies d’Andorra i l’Alt Urgell al segle XVI, els historiadors urgellencs Carles Gascón i Carmen Xam-mar publiquen la part de la visita episcopal al bisbat d’Urgell del 1575-1576 que fa referència a les valls andorranes i a l’actual comarca de l’Alt Urgell. Es tracta d’una font de primer nivell per a conèixer la realitat de les parròquies pirinenques fa quatre segles o saber l’estat de les esglésies, les millores que els visitadors posteriors al Concili de Trento reclamaven i les advertències que feien sobre pràctiques religioses o comportaments dels fidels que assistien als oficis.

Anem editors
Recull d’eines antigues de pagesos i pastors, Albert Rossa Naudi / Anem Editors

El treball es presentarà el dimarts 29 de novembre a les 19h a la Trenca d’Andorra la Vella i el dijous 1 de desembre a les 19h a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell de la Seu d’Urgell, i servirà per donar a conèixer les informacions contingudes a la visita episcopal així com l’estudi introductori sobre el període.

Amb Recull d’eines antigues de pagesos i pastors, Albert Rossa Naudi recupera la seva passió per les eines antigues que ja va demostrar el 2019 quan va publicar també amb Anem Andorra, eines d’un temps passat. En aquesta ocasió se centra en l’estudi en les activitats agràries i ramaderes i, sobretot, en les eines necessàries per a dur a terme tasques com el cultiu del blat, la cria i la matança del porc, el treball de la fusta o la cura dels ramats d’ovelles que feien la transhumància. Tot plegat, recollit en un llibre profusament il·lustrat que vol servir tant d’homenatge com de record als nostres ancestres. Rossa presentarà el seu nou treball al costat de Jordi Marquet i l’editor Josep Dallerès el proper 15 de desembre a les 19h al Centre Cultural la Llacuna d’Andorra la Vella.

Amb aquestes dues novetats, Anem tanca l’any aportant al mercat andorrà i català dotze nous títols, essent així l’any més prolífic del segell encampadà.