LITERATURA

L’escriptora pallaresa Maria Barbal ingressa a la Reial Acadèmia de les Bones Lletres

L’autora de Pedra de tartera ha llegit, aquest dimarts, el seu discurs d'ingrés titulat Realitat i ficció en la novel·la i ha parlat dels seus orígens pallaresos i de la seva dedicació a la literatura.
Maria Barbal Pere Francesch ACN
photo_camera Maria Barbal ha ingressat a la Reial Acadèmia de les Bones Lletres / Pere Francesch

L’escriptora pallaresa Maria Barbal (Tremp, 1949) ha llegit aquest dimarts el discurs d’ingrés a la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona, una societat literària de gairebé tres segles d’història, L’autora de Pedra de tartera va llegir un discurs titulat Realitat i ficció en la novel·la, en el qual va destacar els seus orígens pallaresos i va parlar de la seva dedicació a la literatura, però també de la seva activitat, durant anys, com a professora d’institut a Barcelona.

Maria Barbal Acadèmia Bones Lletres
Maria Barbal llegint el seu discurs d'ingrés a la Reial Acadèmia de les Bones Lletres
/ Acadèmia Bones Lletres

Maria Barbal va agrair la seua elecció als acadèmics, va dir que per ella era “gran honor" i a més va remarcar que li produïa un "plus de satisfacció" ocupar la vacant deixada pel prestigiós filòleg Alberto Blecua, traspassat el 2020. Barbal va definir Blecua com un home “savi, afectuós i amb sentit de l’humor”.

L'escriptora trempolina va expressar la seva satisfacció per “formar part de l’escàs grup de dones que han tingut l’honor fins a l’actualitat d’accedir a aquesta societat literària. S’està avançant però queda molt”. Carme Riera, Margalida Tomàs, Pilar Vélez o Eulàlia Duran són algunes de les poques acadèmiques de número d’una societat en què figuren noms com els de Pere Molas, Josep Maria Sans Travé, Josep Maria Espinàs, Pere Gimferrer, Borja de Riquer, Sergio Vila-Sanjuan, Xavier Albertí o Josep Ramoneda.