LLIBRES

Un llibre recull l'obra de Mn. Albert Vives i Mir

La presentació del llibre tindrà lloc aquest divendres, a les 19.30 hores, a la sala de la Immaculada de la Seu d'Urgell
mossen-Albert-Vives-BISBAT-URGELL_2313978771_65833266_651x366
photo_camera Mn. Albert Vives i Mir/Bisbat d'Urgell

Mn. Albert Vives, fill d’Oliana i impulsor de moltes iniciatives de caire cultural, serà el protagonista de la presentació del llibre que recull la seva obra, que es durà a terme el proper divendres 27 de setembre a la Sala de la Immaculada, a les 19:30, amb la participació del Cor Caterva.

L’acte serà presidit per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, i hi intervindran Mn. Benigne Marquès, coordinador de l’obra “Mn. Albert Vives i Mir, el Poeta, el músic i una persona amant del seu país”; Mn. Manuel Pal - que ha participat en la presentació de l’obra poètica de Mn. Vives- , i Joan Benavent, músic que ha tingut cura de la investigació i edició de les cançons populars recollides i harmonitzades per Mn. Vives.

L’obra recull la vida, la seva tasca com a prevere, i la personalitat de Mn. Vives, així com les seves obres en el camp de la poesia i de la música. També posa en relleu el seu gran amor per la terra i per la cultura catalana, ja fos en la seva tasca quotidiana o en l’exercici dels càrrecs pels que fou nomenat al llarg de la seva vida, com el de president d’Òmnium Cultural, i també els guardons de va rebre: el Diploma de Reconeixement de Mèrits de la Generalitat de Catalunya, la Direcció del Patrimoni artístics, la Creu de Sant Jordi i la Medalla Francesc Macià.

MN ALBERT VIVES

Mn. Albert Vives i Mir va néixer a Oliana el 3 d’agost de 1907 i fou ordenat sacerdot pel Bisbe Justí Guitart el 1931, morí el 6 de maig de 1992 a Igualada i fou enterrat al seu poble natal. Va ser prevere, poeta, músic, compositor, professor i director del Museu Diocesà d’Urgell. Va néixer i es va educar en el si d’una família culta; des de ben petit va començar els estudis de música a la parròquia d’Oliana. Va continuar i completar aquests estudis musicals a partir dels deu anys al Seminari de la Seu d’Urgell, on va ingressar als deu anys, sota el mestratge de l’excel·lent músic, originari de Sant Julià de Lòria (Andorra), Enric Marfany Bons, organista de la catedral.

Entre les diverses tasques molt meritòries que Mn. Vives va realitzar, tenim les que va dur a terme en l’àmbit de la música. Feu diverses composicions musicals i es prodigà en realitzar un gran nombre d’harmonitzacions que li demanaren diversos cors d’arreu, per tal que les poguessin interpretar. Tota aquesta música que ell composà es fa molt difícil d’obtenir i no se n’ha fet un recull. Però, en canvi, el present llibre té el mèrit de publicar un recull musical que portà a terme el mateix Mn. Vives. Es tracta d’un recull de Cançons Populars de l’Alt Urgell. A més, el llibre afegeix unes harmonitzacions d’unes Cançons Populars Araneses, que li varen demanar, perquè poguessin ser interpretades per un cor.

Joan Benavent s’ha ocupat en disposar i preparar l’edició d’aquest recull musical fet per Mn. Vives. N’ha fet l’estudi previ i a n’ha lliurat les partitures a l’impremta. I a la presentació del llibre, el dia 27, tindrem l’ocasió d’escoltar algunes d’aquestes peces interpretades pel Cor Caterva de la Seu d’Urgell.

Més endavant es preveu també la presentació d’aquest llibre al poble natal de Mn. Albert Vives, Oliana, el dia 12 d’octubre; i a la Vall d’Aran en una data encara per determinar.