08.12.2022 |
Viure als Pirineus

HISTÒRIA LOCAL

L'historiador pallarès Josep Calvet guanya la 12a edició de la beca 'Mossèn Jesús Castells i Serra'

Josep Calvet investigarà sobre la presència militar al Pallars després de la Guerra Civil, als anys cinquanta i seixanta del segle passat.
Campament militar de Mascarell a la Pobla de Segur
Una vista del campament militar de Mascarell, a Toralla, a prop de la Pobla de Segur, avui en ruïnes / ACPJ
L'historiador pallarès Josep Calvet guanya la 12a edició de la beca 'Mossèn Jesús Castells i Serra'

L'historiador pallarès Josep Calvet i Bellera ha guanyat la 12a de la beca Mossèn Jesús Castells, dotada amb 3.000 euros i la publicació del treball, amb un projecte d’investigació sobre el complex militar i la presència de l’exèrcit al Pallars després de la Guerra Civil, als anys cinquanta i seixanta del segle passat.

Calvet s’ha proposat investigar la història del campament militar d’instrucció de reclutes de Mascarell, al costat de Toralla, a l’actual municipi de Conca de Dalt. Un complex d’edificis de l’exèrcit espanyol que va funcionar des de la immediata postguerra civil i, aproximadament, fins a la posada en marxa el 1959 de l’actual Acadèmia de Talarn. 

La beca està convocada per l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, amb la col·laboració de la Generalitat, a través del departament de Cultura i de l'IDAPA, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Tremp.

A partir d'ara, Josep Calvet disposarà d’un any per a la seua investigació a través dels fons documentals existents a l’Arxiu Comarcal, amb la qual cosa s’explorarà per primera vegada el fons de l’ajuntament de la Pobla de Segur, incorporat recentment a l’Arxiu.

Josep Calvet Bellera
Josep Calvet Bellera

El perfil

Josep Calvet i Bellera (La Pobla de Segur, 1965) és doctor en història i investigador membre del Servei d’Història, Patrimoni i Documentació de la Universitat de Lleida. Ha dedicat bona part de les seves recerques a estudiar els primers anys de franquisme a l'Alt Pirineu. És autor del guió dels documentals: Terra de frontera. Els Pirineus catalans entre dues guerres (1938-1945) i Avions i aviadors de la Segona Guerra Mundial als Pirineus editats per la Universitat de Lleida. Ha coordinat el projecte de creació del museu El Camí de la Llibertat  inaugurat l’any 2007 a Sort. També és assessor històric del projecte Perseguits i Salvats que impulsat per la Diputació de Lleida per recuperar els camins de fugida pel Pirineu de Lleida de famílies jueves perseguides pel nazisme.

L'historiador pallarès Josep Calvet guanya la 12a edició de la beca 'Mossèn Jesús Castells i Serra'
Comentarios