LLIBRE DEL PIRINEU

L'escriptora cerdana Rosa Casas presenta a Puigcerdà 'Sibina', la seva primera novel·la en solitari

'Sibina', editada per Edicions Salòria, transcorre durant els anys previs a la Guerra Civil i al llarg del conflicte bèl·lic.
Sibina Puigcerdà 3
photo_camera Rosa Casas amb Manel Figuera en l'acte de presentació de la novel·la 'Sibina' / puigcerda.cat

La Sala Pilar Prim de la Biblioteca Comtat de Cerdanya, s'ha omplert aquest divendres per seguir la presentació de la novel·la "Sibina", de l'autora cerdana Rosa Casas, publicada pel segell pirinenc Edicions Salòria. L'acte ha comptat amb la participació de l'autora, de l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, i de l'escriptor, Manel Figuera.

Sibina Puigcerdà 2
L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha participat en la presentació de 'Sibina' de Rosa Casas / puigcerda.cat

Sinopsi

La novel·la 'Sibina' transcorre durant els anys previs a la Guerra Civil i al llarg del conflicte bèl·lic. La Sibina viu en un poble del Pirineu amb el Quim, el pare, i el Marc, el germà. La dolça, la mare, era remeiera i és morta. La Sibina, degut al seu caràcter independent, no encaixa en la vida quotidiana del lloc i vol fugir de l'ambient rígid de pagès que l'empresona, amb casaments concertats, gent desgraciada i convencionalismes. El Marc també vol marxar del poble i establir-se a Barcelona.

Sibina Puigcerdà 1
Un nombrós públic va omplir la Sala Pilar Prim de la Biblioteca Comtat de Cerdanya / puigcerda.cat

L'anhel de llibertat i l'Albert, un pintor anarquista, portaran la Sibina a participar de manera activa en la guerra amb els seus horrors, però també a conèixer una sèrie de persones, algunes de les quals amb ideologies contrastades, que li deixaran empremta. El Marc viurà la seva aventura: de firaire passarà a un cabaret on coneixerà l'Eva, una vedet, i farà amics; junts aniran a lluitar al front de l'Aragó. Una cosa a destacar dels personatges és que tots tenen la història pròpia, els seus drames, virtuts i misèries.

Sibina Puigcerdà 4
Rosa Casas i Coll acaba de publica la novel·la 'Sibina' / puigcerda.cat

El perfil

Rosa Casas i Coll, nascuda a Puigcerdà, poeta, perruquera de professió i pintora, actualment jubilada, destaca pels seus poemes inspirats en la Cerdanya, que es poden trobar als llibres Tardors de la Cerdanya i Quatre poetes de Cerdanya. La Rosa Casas ha estat guardonada en deu ocasions als Jocs Florals de Cerdanya. Ha publicat una novel·la, L’olor de les pomes, escrita a quatre mans amb en Manel Figuera.