museus

L'aranès Jusèp Boya, reafirmat com a director del Museu d'Arqueologia de Catalunya

La Junta de Museus ha ratificat a Jusèp Boya en el càrrec per tractar-se d’un museu nacional referent en la recerca, conservació i difusió del patrimoni arqueològic català

Jusèp Boya
photo_camera Jusèp Boya

El Departament de Cultura ha conclòs el procés de selecció de la plaça de direcció del Museu d’Arqueologia de Catalunya que ha atorgat a Jusèp Boya. Una designació que ha estat ratificada aquesta setmana per la Junta de Museus, en una reunió extraordinària, per tractar-se d’un centre de referència nacional en la recerca, conservació i difusió del patrimoni arqueològic català.

Jusèp Boya
Jusèp Boya

El perfil

Jusèp Boya, museòleg i historiador, especialitzat en història medieval per la Universitat de Barcelona, ha estat director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i director del Museu d’Història de Catalunya. Fins ara, ha ocupat el càrrec de director en funcions del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Ha cursat també estudis de museologia, conservació i gestió del patrimoni cultural, a la Universitat de Montréal (Quebec, Canadà) i és membre del cos de conservadors de museus de la Generalitat de Catalunya. Ha ocupat el lloc de director del Musèu dera Val d’Aran i de cap de l’Àrea de Gestió Museogràfica del Museu d’Història de Catalunya. Com a expert en el camp de planificació i gestió de museus, ha participat també en diversos projectes de creació o remodelació de diverses institucions museístiques a Catalunya, Espanya, Andorra, Brasil i Panamà.

Amb una amplia experiència docent en el camp de la museologia i la gestió del patrimoni cultural, col·labora regularment amb diversos programes universitaris de formació en aquest camp, tant a nivell nacional com internacional, com ara el Màster en museologia i gestió del Patrimoni cultural de la Universitat de Barcelona, la creació del qual va impulsar l’any 1995.

Museu d’Arqueologia de Catalunya

El Museu d’Arqueologia de Catalunya és un museu nacional creat per la Llei 17/1992, de 2 de novembre, de museus, que conserva i exposa la col·lecció arqueològica més important de Catalunya, on poder conèixer l’arqueologia, la història i l’art antic de l’actual territori català. El museu està integrat per cinc equipaments museístics: el Museu d'Arqueologia de Catalunya a Barcelona, seu central de la institució, el Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona, la ciutat grecoromana d'Empúries, a L'Escala; la ciutadella ibèrica d'Ullastret, a Ullastret; i el Castell i conjunt arqueològic d'Olèrdola, a Olèrdola. A més, el museu gestiona també el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), amb seu a Girona, els Dipòsits Nacionals d'Arqueologia, ubicats a Cervera, i el Centre de Recerca "Ibèria Graeca", amb seu a l'Escala.

La Junta de Museus

La Junta de Museus és la institució que representa i dona veu als museus de Catalunya, actuant coordinadament amb les diverses institucions que gestionen el patrimoni museístic del país. És un òrgan prescriptor i consultiu que assessora el Govern i té la funció bàsica d’acreditar els museus de Catalunya, així com la seva avaluació, en especial als Museus Nacionals.