ART CONTEMPORANI

L'espai d'art al carrer 'L'Aparador' de la Seu d'Urgell, tanca les portes després de 20 anys

Han estat gairebé 20 anys donant visibilitat a nombrosos artistes i oferint a la ciutat el bo i millor de la creació artística i l'art contemporani.
L'Aparador 2
photo_camera Una exposició a l'espai d'art al carrer 'L'Aparador' de la Seu d'Urgell / FS

Amb el tancament de l'emblemàtic Cafè-Bar Plana de la Seu d'Urgell, també baixa la persiana l'espai d'art al carrer 'L'Aparador'. Han estat gairebé 20 anys, dinou per ser precisos, donant visibilitat a nombrosos artistes i oferint a la ciutat el bo i millor de la creació artística i l'art contemporani.

L'Aparador va néixer el 2003 impulsat per Josepa Travé, Ramon Berga, Mireia Faus i Teresa Gutiérrez. Travé recorda perfectament quan va proposar-li a Josep Maria Planavila Plana, propietari del Cafè Bar Plana, poder utilitzar l'aparador del seu magatzem com a espai d'exposicions. "De primeres va dir que no, que ell no es relacionava amb artistes, però a la tarda em va venir a trobar per dir-me que endavant", rememora.

Josepa Travé explica que l'Aparador "va néixer com a reivindicació d'un espai digne per a exposar a la Seu d'Urgell". L'artista urgellenca assegura que 'avui, vint anys després, necessitem un altre Aparador per continuar reivindicant el mateix que aleshores. Ara tenim la sala La Cuina, però no reuneix les condicions òptimes, afirma.

L'Aparador Els Coberts d'en Mallol
Exposició 'Els Coberts d'en Mallol' a l'Aparador / FS

L’Aparador, ubicat a la cèntrica plaça del Carme de la Seu d'Urgell, ha estat un espai d’art al carrer, que ha tingut sempre com a objectiu mostrar, difondre i promocionar la creació artística en l’àmbit del Pirineu. Al llarg de gairebé 20 anys ha donat a conèixer l’obra de moltíssims artistes que treballen o estan vinculats al territori pirinenc i ha posat a l’abast de tothom les noves formes i llenguatges de la contemporaneïtat artística. S'ha fet molta feina, als inicis de l'Aparador fèiem exposicions cada quinze dies i pintàvem la façana cada mes, recorda l'artista urgellenca qui, juntament amb l'il·lustrador Ramon Berga, han estat les ànimes principals d'aquest projecte al llarg de tots aquests anys.

Pla americà de diversos artistes participants a la mostra que es pot veure a "L'Aparador" de la Seu d'Urgell, triant amb el propietari de l'antiga Ferreteria Mallol la peça a partir de la qual treballaran. Imatge del 6 de setembre de 2019 (Horitzontal).
Artistes participants en una mostra de "L'Aparador" de la Seu d'Urgell, triant una peça amb el propietari de l'antiga Ferreteria Mallol /ACN

Els impulsors de l'Aparador, artistes que hi han exposat i amics i veïns en general, han convocat un acte de comiat per al divendres vinent, dia 14 d'octubre, a les 19h, " fent un darrer vernissage". "Si ens acompanyeu, el dol serà més suportable", asseguren.