LITERATURA

‘L’hort’, de Xavier Valls, guanya el primer premi del 6è Concurs de Microrelats de la Vall Fosca

 ‘Conyac’ de Glòria Tomàs i ‘Les maduixes del canal xic’ d’Aleix Olondriz s’enduen el segon i el tercer premi, dotats amb 400 i 300 euros, respectivament

Microrelats Vall Fosca 2022
photo_camera El jurat i els premiats del 6è Concurs de Microrelats de la Vall Fosca /Sandra Luque
El sisè Concurs de Microrelats de la Vall Fosca ha entregat aquest dissabte els seus premis. L’obra ‘L’hort’ del periodista barceloní Xavier Valls Torner, un relat sobre el compromís d’un matrimoni que va més enllà de la vida, s’ha emportat el primer premi, dotat amb 600 euros i un trofeu. Valls, barceloní que ja va guanyar un accèssit a la segona edició del concurs, emmarca el relat amb expressions típiques pallareses, explicant la quotidianitat de la vida a l’hort d’un matrimoni.

En l’entrega de premis, que ha tingut lloc aquest vespre al  Museu Hidroelèctric de Capdella, el jurat,  format pels escriptors i filòlegs Ferran Rella, Pep Coll, Meritxell Nus, i Ramon Sistac, ha decidit que ‘Conyac’ de Glòria Tomàs i Nus obtingui el segon premi, valorat en 400 euros. Tomàs, de Rialp (Pallars Sobirà), que ja va guanyar el primer premi amb el relat ‘Cabal’ fa dos anys, situa la seva obra al bar Felip de La Pobleta de Bellveí. Narra la història de dos homes units per una amistat etílica, que es complica per un fet fortuït. Introdueix la dualitat entre el parlar pallarès i el castellà. El tercer premi, valorat en 300 euros, se l’ha endut Aleix Olondriz per ‘Les maduixes del canal xic’. Olondriz, natural de Lleida, situa el relat al canal xic de la Central de Capdella. L’autor narra subtilment la història d’un noi i una noia en el despertar de l’adolescència. La trama està creada a partir de la contemplació i la descoberta d’elements de la natura que es troben en diferents indrets de la Vall Fosca.

Atesa la qualitat de les obres presentades, que en aquesta ocasió han sigut 43, el jurat ha decidit entregar dos accèssits als relats ‘Policromia’ de Núria Graell i ‘La casa de paper’ de Núria Fonoll. A ‘Policromia’, Graell, de Sabadell (Vallès Occidental), i que va aconseguir un accèssit a la primera edició del concurs, se centra al poble d’Espui, on narra una història de vida i de desarrelament, en la qual la protagonista somia en retornar al poble, on la seva policromia contrasta amb la grisor del lloc on va anar a viure. A La casa de paper’, Fonoll, nascuda a l’Albi (les Garrigues), guanyadora del segon premi l’any 2019, s’inspira en l’hospital de cartó i l’accident que va tenir una nena petita i que la van curar allí. El relat fa un paral·lelisme entre l’envelliment de les dues protagonistes: la nena i l’hospital. Els relats premiats es poden consultar a https://museuhidroelectricdecapdella.cat/

Maria Cabrera i Irene Fontdevila, amb l'espectacle ‘Vladivostok’, que uneix poesia i música, van encetar l'entrega de premis d'enguany. Un espectacle amb caràcter, força i sensibilitat que va atrapar i entusiasmar als assistents.

Sobre el Concurs de Microrelats

El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella (Ajuntament de la Torre de Capdella) té l’objectiu de promocionar a través de l’escriptura i la lectura la marca Vall Fosca, territori pirinenc que comença a 800 metres. El poble més alt és Capdella que es troba a 1.420 metres d’altitud i tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-Estaó, Beranui, la Plana de Mont-ros, Astell, Obeix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-ros, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.

El riu Flamisell fa d’eix de la vall. Durant el seu recorregut, es pot gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens porta fins al capdamunt de la Vall Fosca, on hi ha el telefèric que dóna accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i on es poden visitar més de 30 estanys.