06.10.2022 |
Viure als Pirineus

SETMANA CULTURAL DE TRAGÓ

Jordi Salvans, amb 'Harmala', aconsegueix el Premi Guillem de Belibasta 2022

Tragó celebra la 12a edició Setmana Cultural, amb el Correllengua, el lliurament del Premi Guillem de Belibasta i el bateig de l’Asparrac, la nova bèstia d’imatgeria del poble.
Premi Guillem de Belibasta
Albert Turull lliura a Jordi Salvans el Premi Guillem de Belibasta d'enguany / Sergi Baró
Jordi Salvans, amb 'Harmala', aconsegueix el Premi Guillem de Belibasta 2022

Tragó ha celebrat aquest 2022 la 12a edició de la seva Setmana Cultural, que emmarca una setmana d’activitats culturals diverses. Les més destacades han estat el Correllengua, l’acte d’entrega de guardons del Premi Guillem de Belibasta i el bateig de l’Asparrac, la nova bèstia d’imatgeria del poble. No obstant això, s’han dut a terme concerts d’índole ben diferent al llarg de tots els dies.

Dijous 4 va tenir lloc l’acte de guardons del Premi Guillem de Belibasta. Primer de tot, va tenir lloc el sopar de gala amb finalistes, jurats, col·laboradors i autoritats al Centre Cívic de Tragó. Havent sopat, tots els assistents al sopar i la resta del públic es van asseure fora, a la plaça d’Estudi, per veure com arribava la flama del Correllengua, duta enguany pel capgròs Drac d’Oliana, amic del drac que arribaria l’endemà a Tragó. Es va llegir el manifest del Correllengua i també textos i aforismes de Joan Fuster, autor al qual es dedica el Correllengua aquest 2022.

Setmana cultural Tragó 2
Setmana cultural Tragó 2

Es va prosseguir amb una sèrie d’homenatges: a Josep M. Bernat i Rosa Macián, per haver dinamitzat i modernitzat durant més de 15 anys les activitats culturals del poble; a Lluïsa Casafont, per la seva implicació amb el poble, les seves festes i les seves tradicions, i a Josep Espunyes, per haver col·laborat durant tants anys amb escrits sobre la història de Tragó, per haver fixat les bases del primer Premi Guillem de Belibasta, del qual també en va ser jurat i corrector, per haver dut a terme sempre xerrades o presentacions sobre cultural, llengua i història per enriquir els programes culturals i el saber de la gent, i per la Creu de Sant Jordi rebuda. També es va inaugurar al Centre Cívic una placa finançada per l’Ajuntament de Peramola en record del guardó provincial que havia rebut l’Escola de Tragó, coneguda com l’Estudi, per com de ben cuidada estava, l’any 1970, i en homenatge a tots els alumnes i mares d’alumnes que en el seu moment van fer-ho possible.

Finalment, es van entregar els detalls a tots els finalistes i els guardons als tres premiats. El tercer premi, de 300 €, se’l va endur Cristina Olivé, i el segon, de 500 €, va ser per a Jordi Espinach. El guanyador d’aquesta convocatòria del Premi va ser Jordi Salvans, amb la seva obra Harmala, que dona nom al llibre on es troben publicats tots tres originals.

Setmana cultural Tragó 1
Setmana Cultural de Tragó / Sergi Baró

Divendres va tenir lloc el bateig de l’Asparrac. Aquest és la nova figura d’imatgeria festiva de Tragó i representa un drac. Per a l’elecció del seu nom la gent del poble va fer una pluja d’idees de propostes, les quals es van sotmetre a votació popular després. D’entre totes la més votada va ser Asparrac, amb pràcticament un 40% del total de vots. Asparrac fa referència al motarrots que tenien abans els tragonesos, “asparracats”, recollit per Josep Espunyes en la seva obra. En el bateig, la colla padrina van ser els Voliaks d’Oliana, amb el seu Voliak, obra del mateix constructor, el jove solsoní Pau Reig. La figura es va estrenar amb el seu ballet propi, la Rumbauxa, amb música i coreografia d’Èric Bach, interpretada pel grup reusenc Canya d’Or. Després de ballar amb foc per tots els carrers de Tragó, es va fer una encesa final a la plaça acabada amb un espectacle pirotècnic.

Dissabte es va seguir amb els actes del Correllengua, amb una xerrada sobre llengua a càrrec de Jesús Bach, una introducció al projecte AINA i una presentació del nou llibre de Josep Espunyes amb Èric Bach i Francesc Riart: Jocs i cançons infantils d’abans. També es van inaugurar les exposicions de Joan Fuster i de Grans fotografies de l’entorn, així com l’exposició fotogràfica amb les obres participants al Concurs Fotogràfic de Tragó. La 10a trobada d’acordionistes va amenitzar la tarda i la jornada es va cloure amb un concert del grup Liberty.

Setmana cultural Tragó 3
Setmana Cultural de Tragó / Sergi Baró

Diumenge al matí es van fer ballets tradicionals a la plaça de Santa Llúcia: van ballar-hi l’Asparrac, les bèsties de Peramola i els Bastoners de Peramola. Aquestes danses van anar seguides d’un concert participatiu del Duet Daura, que amb la seva música folk van fer ballar tots els assistents i els van ensenyar danses catalanes i d’arreu. En acabar, es va dur a terme una cercavila pels carrers del poble amb el Grup de Geganters i Grallers d’Oliana, amb Los Maitips de Peramola i amb l’Asparrac de Tragó. La tarda es va cloure amb activitats per la mainada i més música.

Setmana cultural Tragó 4

Cal destacar que, malgrat el mal temps va amenaçar el bon desenvolupament dels actes tots els dies, al final es van poder realitzar tots. A més, l’organització ha rebut comentaris molt positius i encoratjadors envers la majoria dels actes, que segurament afavoriran que la XIII Setmana Cultural dissenyi i prepari amb més cura, estima i ganes que mai

Jordi Salvans, amb 'Harmala', aconsegueix el Premi Guillem de Belibasta 2022
Comentarios