09.12.2022 |
Viure als Pirineus

EXPOSICIONS

L’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell acull l’exposició ‘El Museu és una escola’-OPUS

L’exposició mostra un diàleg entre l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat i el projecte realitzat durant el curs 2021-2022 amb l’alumnat de segon curs de Secundària de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.
Anna López Espai Ermengol 1
Anna López, directora de l'Espai Ermengol i comissionada de l'exposició ‘El Museu és una escola’-OPUS / FS
L’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell acull l’exposició ‘El Museu és una escola’-OPUS

Aquest dimceres es va inaugurar l’exposició ‘El Museu és una escola’-OPUS, ubicada al soterrani de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell i es podrà veure fins al 30 de setembre.

Opus consta de quatre intervencions artístiques (Desconstrucció, Finestral tapiat, Maletes i Cicatrius) que volen fer reflexionar al públic visitant sobre les barreres físiques i invisibles que separen a les persones.

Maria Giró Espai Ermengol
Deconstrucció artística de Maria Giró a l'Espai Ermengol / FS

La mostra s’ha ubicat al soterrani de l’Espai Ermengol, una construcció feta en pedra de còdols, recurs natural de l’entorn també present en les restes de la muralla baix medieval, apareguda el passat any 2021 en el jaciment arqueològic del pati de Les Monges. Aquesta exposició està comissionada per Anna López i Glòria Jové.

OPUSX

La directora de l'Espai Ermengol i també comissionada de l'exposició, Anna López, explica que 'la mostra vol donar visibilitat al resultat de tot un treball realitzat al llarg del curs escolar, en el marc del 'Museu és una escola', que s'ha fet amb alumnat de 2n d'ESO'. Anna López recorda que "l'activitat va començar treballant les muralles medievals de la Seu, però a partit d'aquí es va aprofundir en el concepte de muralles, murs, murs invisibles, llocs de frontera, fronteres polítiques... Una feina que s'ha concretat en quatre intervencions artístiques, dos de les quals són de l'artista local, Maria Giró".

Diàleg entre l’Espai Ermengol i alumnes d’ESO

L’exposició mostra un diàleg entre l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat i el projecte realitzat durant el curs 2021-2022 amb l’alumnat de segon curs de Secundària de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.

Val a dir que ‘El museu és una escola’ és un projecte en xarxa entre l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell, la docent de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, Glòria Jové, i el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Enguany, compta a més amb el suport de l’artista local, Maria Giró, gràcies a la subvenció per als programes municipals d’arts escèniques, música i arts visuals en l’àmbit de l’ensenyament reglat de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Recordem que aquest projecte  parteix de l’obra de l’artista uruguaià Luis Camnitzer ‘El museu és una escola’. L’artista aprèn a comunicar-se, el públic aprèn a fer connexions i pretén que en l’imaginari de les escoles, els i les mestres considerin els museus i els espais d’art i patrimonials com un context real d’aprenentatge. El patrimoni i l’art ha de permetre l’expansió i la construcció del coneixement conjunt, així com esdevenir eina per a la formació del docent.

Durant el mes de juny de 2021 es va realitzar, conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell, una convocatòria oberta als mestres, professors i educadors dels centres educatius de la ciutat i comarca amb l’objectiu de mostrar la proposta. Uns mesos més tard, al mes de setembre, amb el professorat implicat, van viure l’espai com una experiència per tal de poder valorar les possibilitats educatives que els hi oferia. L’Institut Joan Brudieu va concretar el projecte “Més enllà dels murs” amb la implicació de les matèries com Ciències Socials, Visual i Plàstica, Religió, Cultura i Valors i Aula SIEI.

El passat mes de febrer es va dur a terme un itinerari per quatre espais com a disparador del projecte: l’Espai Ermengol, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el jaciment arqueològic del Pati de les Monges i els portals medievals de la muralla de la ciutat d’Urgell.

L’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell acull l’exposició ‘El Museu és una escola’-OPUS
Comentarios