22.05.2022 |
Viure als Pirineus

Jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó

L'acte tindrà lloc el dissabte dia 22 de juliol i hi haurà accés gratuït amb una guia que farà les explicacions pertinents.

cabo
Església Sant Serni de Cabó.
Jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó

El dissabte 22 de juliol, l'Associació d'Amics de la Vall de Caboet, organitza una jornada de portes obertes a l'església romànica de Sant Serni (s. XI), per donar a conèixer l'exposició permanent sobre el llinatge dels Caboet i el facsímil dels Greuges de Guitard Isarn (datat entre 1080-1095), un dels documents més antics en llengua catalana.

En aquesta ocasió i amb la finalitat de difondre al màxim el fons documental de la nissaga Caboet, també s'explicarà la història d'Eliarda de Montellà (mas del municipi de Cabó) una senyora benestant de la vall que l'any 1157 decideix fer donació de tots els seus béns a la canònica agustiniana d'Organyà i marxar en pelegrinatge a Sant Jaume de Compostela.

Estudis centrats en la història de la dona apunten que per moltes dones emprendre el Camí de Sant Jaume era un pretext per abandonar els espais domèstics i entrar en un àmbit de llibertat malgrat els perills que comportava dur-lo a terme. No sabem els motius pels quals Eliarda de Montellà va fer la peregrinació, ara bé, tal com ens ho indiquen les fonts escrites, Eliarda era ben conscient dels riscos i dificultats de tal empresa. 

Et si forte obiero in ha peregrinacione, habeat Sancta Maria totum quod habeo tam mobile quam honore. En el cas que mori en aquesta peregrinació, que Santa Maria (canònica d’Organyà) rebi tot el que tinc tant moble com honor.

Lloc: Cabó (Alt Urgell)
Horari: D'11a 14 h i de 4 a 2/4 de 8 del vespre.

Com arribar:

Jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó
Comentarios