TEATRE

Joel Pla: “El teatre és una excusa magnífica per treballar la cohesió social”

Joel Pla Garriga és actor i fundador de l’Associació Juvenil ‘Pirineus Creatius’. Aquest divendres, 21 de desembre, estrenen a la Seu d’Urgell ‘El Rescat dels Minairons’.

Joel Pla Garriga
photo_camera Primer pla de l'actor Joel Pla/FS

Què és Pirineus Creatius? És una organització que vam crear fa cinc anys amb la Dasha Lavrinenko. La intenció des d’un inici va ser la de posar el nostre granet de sorra per potenciar el desenvolupament personal, social i artístic dels habitants del Pirineu. 

I com es fa això? Nosaltres intentem fer-ho a través d’activitats artístiques i culturals, que són unes eines molt potents per al desenvolupament humà.

En només cinc anys heu treballat molt… Sí, hem fet feina. A més, aquest darrer any, vam decidir fer una petita pausa i anar a Irlanda per viure altres experiències i formar-nos. Ha estat tornar a casa i explosionar tot un munt de projectes.

La inclusió social forma part de l’ADN dels vostres projectes artístics…Totalment. Per exemple, ‘El Rescat dels Minairons’ està més enfocat a la cohesió social que no pas al desenvolupament artístic, tot i que té una gran qualitat artística. El mateix passa amb l’Escola de Teatre. Tots els projectes que fem, tenen aquest principi de cohesió social, que inclou la igualtat de gènere i la interculturalitat. Nosaltres pensem que el teatre és com una excusa magnífica per treballar tots aquests temes.

Tots els projectes que fem, tenen aquest principi de cohesió social, que inclou la igualtat de gènere i la interculturalitat

Produïu espectacles de temàtica pirinenca. Reivindiqueu aquest àmbit territorial? Sí, i tant. Ens diem Pirineus Creatius, per aquest ordre, i no és per casualitat. Nosaltres no som una productora ni una distribuïdora teatral com a tal. Ens agrada dir que som una plataforma de desenvolupament humà. Ara bé, és veritat que creem espectacles i els pensem  amb una forta càrrega social, tant pel que fa a la temàtica com a la seva execució i posada en escena.

Després de quatre mesos d’assajos, arriba ‘El Rescat dels Minairons’. De què estem parlant? ‘El Rescat dels Minairons’, perquè tothom ens entengui, són com uns Pastorets. No volíem repetir els Pastorets populars que va representar a la Seu l’Esquella de la Torratxa, fa més de trenta anys. Volíem optar per una història més nostra, més pirinenca. Ens vam decidir per la història dels Minairons, aquests personatges entranyables i fantàstics que tothom coneix i que ens acompanyen cada Nadal.

L’Ot i la Urgell rescatant els minairons del Peirot... Exactament. L’Ot i la Urgell salvant els minairons de les mans del malvat Peirot (riu). Vam fer una adaptació del conte d’Albert Galindo, ‘El tió de la Freita’, i el guionista Agustí Franch, es va encarregar de fer una teatralització popular i participativa. Ara mateix som 150 les persones involucrades directament en aquest projecte il·lusionant, moltes d’elles pertanyents a entitats i associacions de la ciutat. La participació per a nosaltres és clau.

Cohesionar i relligar la societat és important… Ho és molt. Som molt pocs, al Pirineu en general i a la Seu en particular. Tot i això, vivim massa sovint d’esquena als veïns. Amb aquesta voluntat, primer de cohesió i després d’art  - per aquest ordre - al Rescat dels Minairons, l’espectador podrà veure dalt de l’escenari a persones jubilades i a nens i nenes de cinc i sis anys. És un gran exercici intergeneracional i igualitari, on tothom és igual d’important, des del primer actor o actriu fins al voluntari que ven entrades.

Al Pirineu som poca gent i, tot i això, vivim sovint d'esquena als veïns

‘El Rescat dels Minairons’ forma part de la programació nadalenca de la Seu. L’any que ve el tornarem a veure? Aquesta és la nostra idea. És bo recordar que tota aquesta història va néixer fa quinze anys, quan l’Ajuntament de la Seu va crear el ‘Món Màgic de les Muntanyes’ com a paraigües de la campanya nadalenca. Introduir la mitologia pirinenca a la celebració de Nadal va ser un gran encert i l’èxit d’ara ve d’aquella llavor d’aleshores. A la Seu no sabria dir quants Pares Noels es veuen pels carrers, diria que cap o ben pocs. Doncs bé, això és un èxit d’aquella aposta de fa quinze anys.

Per tant aquesta proposta té futur... Tenim una història pròpia, de la qual ens en sentim orgullosos, i la volem explicar. El 2009 va sortir el conte ‘El Tió de la Freita’, d’Albert Galindo amb il·lustracions de Laura Pal, després va venir la cantata, i ara ‘El Rescat dels Minairons’. No sé què passarà d’aquí a cinc anys, però la voluntat és que aquest relat continuï i tot plegat vagi a més.

No sabria dir quants Pares Noels es veuen pels carrers de la Seu, diria que cap o ben pocs

A qui va dirigida l’obra? És una obra de teatre per a tots els públics, però vull dir que no va dirigida especialment per al públic infantil. És important fer aquesta diferència.

Quin dia estreneu i fins quan la podrem veure? L’estrena és el 21 de desembre i les funcions seran al teatre de La Salle els dies 21 i 28 desembre, a les 19 hores, el 29 de desembre a les 18, i el 4 de gener a les 19. Recomanem molt que la gent compri les entrades anticipadament.

El Taller Claror fa una proposta meravellosa de teatre immersiu

Alguna cosa més? Sí, voldria dir que vint minuts abans d’obrir portes hi haurà una proposta meravellosa que està preparant el Taller Claror, vinculada al teatre immersiu. Es tracta d’unes activitats i d’uns objectes que la gent es podrà endur i que l’ajudaran a posar-se en la pell dels personatges i a ser més partícips.