LLIBRES

Joan Obiols presenta a la Seu 'Per terres... Era Val d'Aran', novè volum del 'Viatge Universal pel Pirineu'

Lourdes Santacruz, una aranesa de la Seu, ha acompanyat l'autor pirinenc i ha fet una explicació didàctica de la realitat de la Vall.
Joan Obiols i Lourdes Santacruz tris
photo_camera Joan Obiols i Lourdes Santacruz a la Terrasseta del Parc del Segre de la Seu/Josep Maria Malé

La Terrasseta del Parc del Segre es va omplir aquest dijous, respectant les corresponents distàncies recomanades, per escoltar Joan Obiols i Lourdes Santacruz, a la presentació del llibre "Per terres... Era Val d'Aran", novè volum de la col·lecció "Viatge Universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món".  A la portada del llibre, editat per Editorial Andorra i Edicions Salòria, incorpora el subtítol "una petita república als mapes de la UNESCO i de la National Geographic Society".

L'escriptor de Peramola va escollir Lourdes Santacruz, filla de la Seu d'Urgell, però que fa cinquanta anys que viu a la Vall d'Aran, per acompanyar-lo en aquesta presentació. Lourdes Santacruz és mestra i des del primer moment es va integrar plenament a la societat aranesa, tant en l'àmbit social i polític, com en el cultural i intel·lectual. Santacruz, entre moltes altres consideracions, ha  estat impulsora del col·lectiu 'Lengua Viua', secció de la Fundació Privada del Museu Etnològic de la Vall d’Aran, dedicat a promoure l'ús social de l'aranès i defensar la llengua pròpia de la Vall d’Aran.

Viatge Universal Obiols Aran

Joan Obiols va plantejar cinc preguntes a la seva convidada sobre la realitat econòmica, social i política, cultural i lingüística de la Vall d'Aran, i també de veinatge amb els seus veïns pirinencs. Les respostes de Lourdes Santacruz, a aquestes cinc qüestions, van resultar ser en el seu conjunt una explicació didàctica i clara del que ha estat i és avui la Vall d'Aran. L'autor parla la identitat pròpia de l'Aran, del Conselh Generau d'Aran i de la seva estructura institucional i organització territorial i també dels vincles dels aranesos amb les valls occitanes, però també de la poca relació amb la resta de l'Alt Pirineu.

Joan Obiols i Lourdes Santacruz

(Foto: Joan Obiols i Lourdes Santacruz/Josep Maria Malé)

El VIATGE UNIVERSAL PEL PIRINEU, de Joan Obiols, consta de deu volums, trenca les fronteres oficials i ens ofereix una visió personal i contemporània de la muntanya, a través de personatges únics i irrepetibles, espais de pel·lícula i vivències inesborables. 'Viatge universal pel Pirineu' és editat conjuntament per Edicions Salòria i Editorial Andorra. 

Ja han passat 35 anys des que Joan Obiols va iniciar el seu primer viatge pel Pirineu i en fa 33 que va presentar Esvorancs, el primer llibre de la col·lecció “El Pirineu i la poesia de la història”. Des d’aleshores, la seva feina ha estat impressionant: tots els pobles del Pirineu recorreguts, més de dues mil entrevistes i, de moment, disset llibres publicats.

El perfil

Joan Obiols i Puigpinós (Peramola. Alt Urgell 1952) viu a la Seu d'Urgell. És llicenciat en història i mestre de català , professor i tècnic de turisme rural, humanista i escriptor. Membre de diverses entitats i col·lectius pirinencs, creador de programes radiofònics de t’estimo molt!àtica pirinenca i alturgellenca, és un pirinenc en actiu.

.