06.12.2022 |
Viure als Pirineus

LLIBRES

Joan Obiols presenta a la Seu 'Per terres... Era Val d'Aran', novè volum del 'Viatge Universal pel Pirineu'

Lourdes Santacruz, una aranesa de la Seu, ha acompanyat l'autor pirinenc i ha fet una explicació didàctica de la realitat de la Vall.
Joan Obiols i Lourdes Santacruz tris
Joan Obiols i Lourdes Santacruz a la Terrasseta del Parc del Segre de la Seu/Josep Maria Malé
Joan Obiols presenta a la Seu 'Per terres... Era Val d'Aran', novè volum del 'Viatge Universal pel Pirineu'

La Terrasseta del Parc del Segre es va omplir aquest dijous, respectant les corresponents distàncies recomanades, per escoltar Joan Obiols i Lourdes Santacruz, a la presentació del llibre "Per terres... Era Val d'Aran", novè volum de la col·lecció "Viatge Universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món".  A la portada del llibre, editat per Editorial Andorra i Edicions Salòria, incorpora el subtítol "una petita república als mapes de la UNESCO i de la National Geographic Society".

L'escriptor de Peramola va escollir Lourdes Santacruz, filla de la Seu d'Urgell, però que fa cinquanta anys que viu a la Vall d'Aran, per acompanyar-lo en aquesta presentació. Lourdes Santacruz és mestra i des del primer moment es va integrar plenament a la societat aranesa, tant en l'àmbit social i polític, com en el cultural i intel·lectual. Santacruz, entre moltes altres consideracions, ha  estat impulsora del col·lectiu 'Lengua Viua', secció de la Fundació Privada del Museu Etnològic de la Vall d’Aran, dedicat a promoure l'ús social de l'aranès i defensar la llengua pròpia de la Vall d’Aran.

Viatge Universal Obiols Aran

Joan Obiols va plantejar cinc preguntes a la seva convidada sobre la realitat econòmica, social i política, cultural i lingüística de la Vall d'Aran, i també de veinatge amb els seus veïns pirinencs. Les respostes de Lourdes Santacruz, a aquestes cinc qüestions, van resultar ser en el seu conjunt una explicació didàctica i clara del que ha estat i és avui la Vall d'Aran. L'autor parla la identitat pròpia de l'Aran, del Conselh Generau d'Aran i de la seva estructura institucional i organització territorial i també dels vincles dels aranesos amb les valls occitanes, però també de la poca relació amb la resta de l'Alt Pirineu.

Joan Obiols i Lourdes Santacruz

(Foto: Joan Obiols i Lourdes Santacruz/Josep Maria Malé)

El VIATGE UNIVERSAL PEL PIRINEU, de Joan Obiols, consta de deu volums, trenca les fronteres oficials i ens ofereix una visió personal i contemporània de la muntanya, a través de personatges únics i irrepetibles, espais de pel·lícula i vivències inesborables. 'Viatge universal pel Pirineu' és editat conjuntament per Edicions Salòria i Editorial Andorra. 

Ja han passat 35 anys des que Joan Obiols va iniciar el seu primer viatge pel Pirineu i en fa 33 que va presentar Esvorancs, el primer llibre de la col·lecció “El Pirineu i la poesia de la història”. Des d’aleshores, la seva feina ha estat impressionant: tots els pobles del Pirineu recorreguts, més de dues mil entrevistes i, de moment, disset llibres publicats.

El perfil

Joan Obiols i Puigpinós (Peramola. Alt Urgell 1952) viu a la Seu d'Urgell. És llicenciat en història i mestre de català , professor i tècnic de turisme rural, humanista i escriptor. Membre de diverses entitats i col·lectius pirinencs, creador de programes radiofònics de t’estimo molt!àtica pirinenca i alturgellenca, és un pirinenc en actiu.

.

Joan Obiols presenta a la Seu 'Per terres... Era Val d'Aran', novè volum del 'Viatge Universal pel Pirineu'
Comentarios