05.10.2022 |
Viure als Pirineus

Inici dels assajos del Ball Cerdà, Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional

Aquest ball, Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, és un ritual del diumenge de Festa Major de la Seu d’Urgell que es balla a la Plaça Patalín davant un nombrós públic i una cobla tocant des d’una tarima.

LLiurament diploma acreditatiu Ball Cerdà patrimoni festiu Cat 122
Ball Cerdà, a la plaça Patalín, el diumenge de Festa Major
Inici dels assajos del Ball Cerdà, Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional

El pròxim dilluns 21 d’agost, i fins divendres 25, tindran lloc els assajos per participar al Ball Cerdà que se celebrarà diumenge 27 d’agost, en plena Festa Major de la Seu d’Urgell.

Els assajos es faran en tres torns diferents segons l’edat dels balladors i balladores. L’assaig per a nens i nenes fins a 8 anys serà de sis a set de la tarda, mentre que l’assaig per a nens i joves de 9 a 15 anys tindrà lloc de les set de la tarda a les vuit del vespre. L’assaig dels grans, balladors i balladores a partir dels 16 anys, es farà de les vuit a les nou del vespre.

Recomanacions per als assajos

Pel bon funcionament dels assajos del Ball Cerdà es recomana que les famílies s'abstinguin d'entrar al recinte del pati de Les Monges -espai on tenen lloc els assajos- mentre els balladors i balladores assagen. A més, es prega a tothom puntualitat tant a l'inici com al final de l'assaig.

Des de l'organització del Ball Cerdà també es remarca que és imprescindible participar un mínim de dos dies per a poder ballar el diumenge de Festa Major, sobretot els balladors i balladores infantils i mitjans, sent obligatori assistir a l’últim assaig.

Es recomana també que els participants vagin als assajos convenientment calçats i pel que fa a les nenes i a les noies cal que duguin faldilla ampla i mocador.

Una altra recomanació que fa l’organització del Ball Cerdà és que els balladors i balladores que vulguin fer-se fotografies el dia del Ball Cerdà, estiguin 30 minuts abans d’iniciar el ball, ja que es començarà puntual.

Ball cerdà, Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional

Cal recordar que el Ball Cerdà de la Seu d’Urgell va ser declarat l’any passat per part del Govern de la Generalitat de Catalunya com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional. Aquest reconeixement públic va tenir lloc a la plaça Patalín el mateix diumenge de Festa Major, amb la presència de 105 parelles a punt de ballar, de tot el públic que s’hi va aplegar i del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila.

Aquesta declaració es basa en l’elegància i l’arrelament d’aquesta dansa, on hi tenen gran importància tots els aspectes musicals, coreogràfics i també històrics, socials i estètics. El Ball Cerdà és un element festiu de la nostra ciutat que s’ha donat a conèixer més enllà de la comarca.

Associació del Ball Cerdà

Prop d’un centenar de persones del col·lectiu del Ball Cerdà de la Seu d’Urgell ha decidit enguany constituir-se en associació. Així ho van decidir els balladors i balladores, i pares i mares d’infants que ballen aquesta dansa.

La creació d’aquesta associació té com a objectius unificar criteris i normes pel bon funcionament d’aquesta manifestació popular, així com qüestions relatives al vestuari del propi ball, als horaris i a les edats dels participants, entre d’altres.

Per contactar amb l’associació del ball cerdà es pot enviar un correu a l’adreça [email protected] 

Inici dels assajos del Ball Cerdà, Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional
Comentarios