EXPOSICIONS

La Seu d'Urgell inaugura “Roda, Pedal, Pinyó. Història del ciclisme a l’Alt Urgell” a la Sala Sant Domènec

Es tracta d'un circuit traçat pels grans esdeveniments esportius del seu pas per l’Alt Urgell, com el Tour, la Volta o la Vuelta
Ciclisme la Seu expo 1
photo_camera Pepe Carreño, tercer per l'esquerra, amb dos ciclistes més davant l'Hotel Mundial de la Seu d'Urgell el 1940 / Pepe Carreño

Aquest dijous dia 3 d’agost, a la Sala Sant Domènec de la Seu d'Urgell, s'ha inaugurat l’exposició “Roda, Pedal, Pinyó. Història del ciclisme a l’Alt Urgell”. Organitzada per l’Ajuntament de la Seul’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i Josep Estanyol Cornella, la mostra es podrà visitar fins al 15 d’octubre.

Ciclisme la Seu expo 2
Maillots de clubs i entitats ciclistes de la Seu d'Urgell / FS

L’exposició “Roda, Pedal, Pinyó. Història del ciclisme a l’Alt Urgell” és un recorregut històric des de la invenció de la bicicleta fins a l’actualitat. Un circuit traçat pels grans esdeveniments esportius del seu pas per l’Alt Urgell, com el Tour, la Volta o la Vuelta, i també fent especial èmfasi en la promoció local que s’ha fet d’aquest esport a través de la Penya Urgellet i la copa Seguros L’Union, que va celebrar-se a la Seu als anys 50 i que va ser el punt àlgid de l’afició local al ciclisme.

image (1)

És sota el paraigües del Sedis on el ciclisme amateur de l'Alt Urgell sembla revifar amb l'aparició l'any 1973 del Sedis Club Ciclista, que en certa mesura prenia el relleu de la Penya Ciclista Urgellet desapareguda amb el Trofeu l'any 1962. El principal patrocinador d'aquell nou club tornaria a ser, l'ara ja, gestoria de la família Estañol, sempre omnipresent al costat del ciclisme urgellenc.

Ciclisme la Seu expo 3
“Roda, Pedal, Pinyó. Història del ciclisme a l’Alt Urgell” a la Sala Sant Domènec / FS

El disseny expositiu és de l’Associació Cultural Tartera  i el text és de l’historiador Pau Chica Fernández. El catàleg el fa Ramon Berga, dissenyador gràfic i il·lustrador, i l’edita Edicions Salòria.

Aquesta exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració de BiciLab Andorra i a l’aportació de diferents entitats, negocis i particulars de la comarca vinculats amb el món de la bicicleta.