MUSEUS

Gósol remodela el centre d'interpretació de Picasso i dobla les obres exposades

El 1906 el pintor malagueny va fer una estada al poble prepirinenc, que va ser un punt d'inflexió en la seva obra
Gòsol 1
photo_camera Una de les reproduccions de Picasso que es poden veure al centre de Gósol / Mar Martí

L'Ajuntament de Gósol ha renovat el Centre Picasso, un espai que explica a través de diferents pintures l'estada que el pintor malagueny va fer al municipi entre el maig i l'agost de 1906 i que va marcar un punt d'inflexió en la seva obra. Gràcies a una subvenció de la Diputació de Lleida de 73.000 euros, el consistori ha pogut posar al dia un espai que havia quedat "obsolet", segons ha explicat la regidora de Cultura de Gósol, Núria Alagé. Ara, l'espai exposa una setantena de facsímils de Picasso -els originals estan repartits en museus d'Europa i els Estats Units- com ara 'La dona dels pans' o el conegut com a 'Carnet català', que conté dibuixos i escrits que el pintor va fer en la seva estada a Gósol.

Immers en una crisi artística profunda, un jove Pablo Picasso, acompanyat per la seva parella Fernande Olivier, va deixar Barcelona per instal·lar-se durant una temporada a Gósol. L'estiu de 1906 va marcar un punt d'inflexió en l'obra del pintor malagueny, ja que és on "acaba resolent el seu bloqueig". Així ho explica Magalí Queyroi, directora del Centre Picasso de Gósol, un petit espai al mig del poble que recull la mostra més representativa de les 300 obres que s'atribueixen al període gosolà de l'artista.

Gòsol 2
La reproducció d'un retrat de Gertrude Estein amb la talla de la Verge de Gósol que va inspirar Picasso / Mar Martí

El centre inaugura aquest dissabte la seva remodelació amb l'objectiu d'internacionalitzar-se i consolidar-se. "El centre estava obsolet i el contingut estava barrejat amb el museu etnogràfic del poble", exposa la regidora de Cultura, Núria Alagé. Per això, s'ha renovat tot el contingut amb una sala d'exposicions permanent i una de temporal. S'ha passat de la quarantena d'obres a més de setanta i totes elles són "imatges de qualitat i amb la mida original". Totes les obres que s'exposen al centre són facsímils, ja que les originals es troben repartides per museus d'arreu d'Europa i els Estats Units.

Magalí Queyroi explica que l'obra "més icònica" que s'exposa al centre Picasso de Gósol és 'La dona dels pans', una pintura que "reflecteix les dones fortes del poble que es poden encarregar de tot: de la casa, dels nens, dels ancians o del camp". També destaca 'L'harem', que va ser precedent de la celebrada 'Les senyoretes d'Avinyó' o el retrat de Gertrude Stein, que va marcar un abans i un després en la seva obra.

Gòsol 3
La reproducció del conegut com a "carnet català" de Picasso / Mar Martí

En la seva estada a Gósol, Picasso es va submergir de ple en la vida del poble prepirinenc, fins al punt que va passar a signar alguna de les cartes que escrivia com a Pau de Gósol. La regidora de Cultura del municipi relata que el pintor malagueny a Gósol va aprendre a "viure amb tranquil·litat". A més, relata Alagé, a Gósol també és on Picasso va aprendre català i ho va fer "a través de la gent del poble". "A Gósol, Picasso s'empapa molt de l'entorn i el paisatge, però sobretot de la seva gent", exposa la directora del centre d'interpretació.

Amb aquesta remodelació, l'Ajuntament vol obrir una nova etapa al centre Picasso que permeti obrir-se al món. A més, s'està treballant per impulsar una xarxa Picassiana per reforçar el llegat del pintor a Catalunya. La idea, ha explicat la regidora de Cultura, és unir esforços entre el Museu Picasso de Barcelona i els centres Picasso d'Horta de Sant Joan i de Gósol.