CONGRÉS INTERNACIONAL SOBRE BRUIXERIA

Clou a Esterri d'Àneu el primer Congrés internacional sobre els orígens de la cacera de bruixes a Europa

Organitzat per l'Institut de Recerca en Cultures Medievals, sota la coordinació de Pau Castell, ha comptat amb el suport de la UB i el Consell Cultural de les Valls d'Àneu - Festival Dansàneu.
Teresa Vinyoles
photo_camera La professora Teresa Vinyoles ha ofert la ponència 'Arnau Roger IV de Pallars i la violència contra les dones' / @ConsellAneu

Amb motiu del 6è centenari de les Ordinacions d'Àneu (1414), ha tingut lloc el Congrés internacional "Els orígens de la cacera de bruixes a Europa", organitzat per l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) sota la coordinació de Pau Castell

El congrés s'ha celebrat els dies 4, 5 i 6 de juliol de 2024 a Barcelona Esterri d'Àneu i ha comptat amb el suport del Vicerectorat de Cultura, Memòria i Patrimoni de la UB i el Consell Cultural de les Valls d'Àneu - Festival Dansàneu.

Teresa Vinyoles
La professora Teresa Vinyoles ha ofert la ponència 'Arnau Roger IV de Pallars i la violència contra les dones' / @ConsellAneu

600 anys de les ordinacions d'Àneu

L'estiu de 1424, els prohoms de la Vall d'Àneu reunits amb el seu senyor, el comte Arnau Roger IV de Pallars, promulgaren unes ordinacions legals per fer front a un nou crim contra Déu i la societat: el crim de bruixeria. Es tractava de la primera condemna legal d'aquell crim a nivell europeu, un fet que converteix les valls pirinenques en un dels epicentres del complex fenomen històric conegut com a "cacera de bruixes".

En aquest context, el congrés ha reunit els principals especialistes internacionals en l'estudi dels orígens del fenomen anti-bruixesc i ha donat a conèixer els estatuts aneuencs i els ha posat en relació amb la resta de territoris que conformen l'anomenat "bressol de la cacera de bruixes europea".

Agustí Alcoberro
El professor Agustí Alcoberro ha impartit la conferència 'Tres segles de cacera de bruixes a Catalunya' /  @ConsellAneu

Les diverses ponències, celebrades a cavall entre Barcelona i Esterri d'Àneu, han versat sobre aspectes relacionats amb la història comparada, el dret penal, la literatura bruixesca o la tractadística demonològica baixmedieval, i s'han clos amb la presentació d’una nova edició crítica dels estatuts aneuencs.

Ponències de Vinyoles, Alcoberro i Castell

Aquest matí, a Esterri d'Àneu, Teresa Vinyoles, de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona, ha ofert la ponència 'Arnau Roger IV de Pallars i la violència contra les dones', dins el Congrés internacional sobre els orígens de la cacera de bruixes a Europa.

Teresa Vinyoles Vidal ( Barcelona, 1942) és professora titular de la Universitat de Barcelona, escriptora, cofundadora i antiga membre del Centre de Recerca de Dones Duoda (1982) de la Universitat de Barcelona. En les seves línies d'investigació hi predomina l'estudi de les dones, per al qual s'ha dedicat des de 1969, i de la vida quotidiana a l'època medieval. Va ser també la directora científica del Diccionari Biogràfic de Dones (DBD).

Pau Castell
Pau Castell ha presentat el seu llibre 'La cacera de bruixes a les Valls d'Àneu. Edició crítica dels documents originals' 7 @ConsellAneu

Per la seva banda, el professor Agustí Alcoberro ha impartit la conferència de clausura del Congrés: 'Tres segles de cacera de bruixes a Catalunya', també a la Sala d'Actes de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu.

Agustí Alcoberro i Pericay (Pals, 1958) és escriptor i historiador. Catedràtic de geografia i història a l’ensenyament mitjà (1983-2005), és professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona des del 1994. Ha publicat articles d’història i pedagogia. Com a historiador, cal destacar l’edició crítica de les Cròniques d’Espanya (1997), de l’historiador P.M. Carbonell, Identitat i territori. Escrits geogràfics del Renaixement (1999), la biografia Miquel Batllori (2000), L’exili austriacista (1713-1747) (2002), i Pirates, bandolers i bruixes a la Catalunya dels segles XVI i XVII (2004). Ha participat també en diverses obres col·lectives, com ara Catalunya durant la guerra de Successió (2006) i Per Bruixa i Metzinera (2007). El 2008 fou nomenat director del Museu d'Història de Catalunya. 

Pau Castell Granados ha presentat el seu llibre 'La cacera de bruixes a les Valls d'Àneu. Edició crítica dels documents originals', editat per Anem Editors. Pau Castell és professor associat del departament d'Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica. La seva activitat docent i investigadora ha estat vinculada principalment a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en Història en 2006 i on va gaudir d'una beca predoctoral FPU adscrita al Departament d'Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica entre els anys 2008 i 2012. Està especialitzat en la Història de la cacera de bruixes, tema al que va dedicar la seva tesi doctoral, premiada per la Fundació Noguera i per l'Institut d'Estudis Catalans.