El Festival Càtar ofereix més de setanta actes en poblacions de l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya i el Sobirà

El castell de Castellbò ha estat l’escenari de la presentació, aquest dimarts, del programa de la 21a edició del Festival Càtar al Pirineu Català, que consta de més de 70 actes públics en 12 poblacions de quatre comarques: l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya i el Sobirà. 

Excavacions Castellbò b
photo_camera Elements del castell de Castellbò que han quedat al descobert després de les excavacions. Foto: Carles Gascón Chopo.

A l’acte hi han assistit el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro; el president de l’EMD de Castellbò, Antoni Navinés; la gerent del Consell Regulador del Camí dels Bons Homes, Karina Behar; i els tècnics de Patrimoni i Cultura del Consell Comarcal, Carles Gascón i Isidre Domenjó.

Concerts de trobadors i joglars, danses, poesia, mercats de l’època medieval, demostracions d'oficis de l'Edat Mitjana, excursions pel Camí dels Bons Homes, tallers d'elaboracions artesanals, visites teatralitzades, cercaviles i xerrades sobre la temàtica medieval són algunes de les propostes.

El Festival Càtar al Pirineu Català, es planteja com un itinerari cultural pels pobles del Camí dels Bons Homes i és una excel·lent oportunitat per endinsar-se en la història i conèixer, d’una manera lúdica, la doctrina càtara, descobrir el territori, paisatges i camins que els càtars catalans van contemplar durant la seva vida.

En el cas de l’Alt Urgell, les activitats es desenvoluparan novament a Josa de Cadí i a Castellbò, dos dels més importants focus de difusió del catarisme al vessant sud del Pirineu. A Josa, el 7 d’agost, la novetat més destacada serà un concurs popular de declamació de poesia del trobador Guillem de Berguedà, a més de degustacions de delicadeses del Cadí i el Pedraforca i un taller de danses medievals dirigides per Pep Lizandra.

A Castellbò els actes tindran lloc el dia 13 d’agost al vespre i el 14 durant tot el dia. D’especial interès serà la visita guiada al castell medieval, perquè es donaran a conèixer les troballes aparegudes com a resultat de les excavacions arqueològiques que la Diputació de Lleida hi ha fet enguany.

D’altra banda, l’espectacle medieval Cercamón d’aquest estiu es representarà per primer cop a Castellbò, els dies 19 i 20 d’agost, prenent així el relleu de Costoja i Vilamitjana. En aquest cas, es presentarà una versió “cinematogràfica” de l’obra i es commemoraran els 20 anys de representacions.