25.05.2020 |
Viure als Pirineus

Entrega de premis de la 5a edició del concurs literari Guillem de Belibasta

El passat dijous 8 d’agost es va celebrar la 5a edició del Premi Guillem de Belibasta de narrativa breu d'aventures a la natura a Tragó, un poblet del municipi de Peramola (Alt Urgell).
Finalistes de la 5a edició del concurs literari Guillem de Belibasta.
Finalistes de la 5a edició del concurs literari Guillem de Belibasta.
Entrega de premis de la 5a edició del concurs literari Guillem de Belibasta

S'hi van presentar fins a un total de 43 treballs de diversos autors d'arreu del domini lingüístic i de totes les edats. El jurat de selecció d'obres finalistes va estar format per Eulàlia Balaguer, Laia Benavent, Núria Cabiscol, Karina Estay, Isabel Flaquer, Maria del Mar Mir, Alba Ramos i Aaron Soler.

Així doncs, aquest jurat va considerar oportú que les obres que havien de rebre la condició de finalistes d'entre els originals presentats havien de ser:

 • Ànima empresonada, de Pau Martí Clotet (La Seu d'Urgell)
 • Bosc amb paio al fons, de David Gálvez Casellas (Juverri - Andorra)
 • El cant de les sirenes, de Joan Constans i Aubert (Barcelona)
 • Els rossinyols dins, de Manuel Roig Abad (Ibi - Alacant)
 • L’acròstic, de Magdalena Vilalta i Ripoll (Miralcamp)
 • La darrera evasió, de Fèlix Rabassa i Martí (Blanes)
 • Laura Fogueró, de Jacint Bofias i Alberch (Calella)
 • País de Foix, de M. Dolors Puig-Alsina Mas (Mas Tolosa Nova - Vic)
 • Verdor incommensurable, de Miquel Florido Díaz (Vilafranca del Penedès)

Aquestes obres van passar a la fase final, el jurat de la qual estava compost per Ramon Besora​, Teresa Colom, Albert Llanos, Albert Villaró i Jesús Bach, que actuà com a secretari. ​Així doncs, aquest jurat va considerar oportú guardonar les següents obres tal com s'esmenta a continuació:

 • 1r PREMI, dotat amb 1500 €. A l'obra El cant de les sirenes, de Joan Constans i Aubert.
 • ​​2n PREMI, dotat amb 500 €. A l'obra País de Foix, de M. Dolors Puig-Alsina Mas.
 • 3r PREMI, dotat amb 300 €. A l'obra Bosc amb paio al fons, de David Gálvez Casellas.
 • Accèssit de publicació. A l'obra Els rossinyols dins, de Manuel Roig Abad.

Aquestes quatre obres han estat recollides en el llibre El cant de les sirenes i altres narracions, publicat per Edicions Salòria i que és a la venda al preu de 14 €. L’obra guanyadora també s’ha publicat en format d’àudio al web www.afict.cat.

Tots nou finalistes varen ser convidats a l'acte final que va tenir lloc a Tragó de Segre el dia 8 d'agost. L'acte va consistir en un sopar de gala dels finalistes amb el jurat, autoritats i col·laboradors —entre les quals el director dels Serveis Territorials de Lleida del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Miquel Àngel Cullerés; el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Urgell Sergi Parramon; la presidenta d’Òmnium Cultural de l’Alt Urgell, Núria Oliva; l’alcalde de Peramola, Joan Puig, i el president de la Penya Barcelonista de Peramola i Comarca, Carles Pallarès— i gent de la contrada. Després del sopar, a càrrec d'Exquisitàrium i amb la col·laboració d'Hotel Can Boix, hi va haver l'entrega de guardons. Tots els finalistes van rebre un diploma, un punt de llibre, alguns obsequis i un exemplar de El cant de les sirenes i altres narracions (que conté les 4 obres guardonades) i, els membres del jurat, a més, un record en agraïment a la seva tasca.

​L'organització va agrair, i agraeix, la tasca desinteressada però imprescindible de tots els membres d'ambdós jurats, així com la feina feta per Josep Maria Bernat, Sergi Bernat, Èric Bach, M. Cinta Pià, Maria Orrit i altres membres col·laboradors i organitzadors, i també per Anja Azbel (dissenyadora del cartell i del dibuix de la portada del llibre) i Josep Espunyes (corrector de les obres del llibre juntament amb Jesús Bach), a més del suport econòmic i logístic de tots els col·laboradors de la 5a edició del premi: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (organitzadors), Associació Festiva i Cultural de Tragó (organitzadors), Diputació de Lleida i Institut d'Estudis Ilerdencs, Ajuntament de Peramola, Hotel Can Boix, Consell Comarcal de l'Alt Urgell, IDAPA, Òmnium Cultural de l'Alt Urgell, La Caixa i Penya Barcelonista de Peramola i Comarca, i el suport del Govern d'Andorra, del CPNL i de l'Associació Llibre del Pirineu.

Entrega de premis de la 5a edició del concurs literari Guillem de Belibasta
Comentarios