FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

Els tàndems de Pol Jiménez amb Gemma Humet o Marc Parrot amb Aina Alegre marquen l'equador del Dansàneu

Demà divendres la cantautora Gemma Humet presentarà disc sobre el llac de la Torrassa, una experiència única que sumarà la prèvia del ballarí Pol Jiménez

unnamed (38)
photo_camera Joana Serrat & The Great Canyoners ahir nit al recinte Firal d'Esterri d'Àneu / Rut Solé

Després de mostrar ahir la seva primera producció pròpia, a Santa Maria d’Àneu, de la mà del pianista luxemburguès Francesco Tristano i els ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich, amb el títol “Esercizio di stile”, aquest dijous el dia comença amb una nova experiència d’apropament al patrimoni natural de les Valls d’Àneu. Serà a través d’una doble excursió naturalista (dos itineraris, segons dificultat) guiada pels responsables d’Obaga Activitats. Enguany s’hi suma el valor afegit de finalitzar l’excursió amb una trobada poètica a Aurós, indret amb unes vistes privilegiades, en harmonia amb els versos del poeta Lluís Calvo –que acaba de publicar “Cor pirinenc. El poema de Fontalba i Gotanegra”  i de l’escriptora basca Itxaro Borda, que repeteix visita a Àneu després d’haver participat en les precedents Trobades d’escriptors al Pirineu organitzades pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu (concretament hi va participar el 2004 i el 2010).


Igualment aquesta tarda a les 19.30 h actuarà el pianista de jazz Xavi Torres i la ballarina de flamenc Karen Lugo, a l'església dels sants Just i Pastor, a Son (entrades exhaurides). Torres és un dels músics més destacats i amb més projecció del panorama jazzístic europeu. La seva música es caracteritza per una gran varietat d’estils i textures que executa amb molta llibertat i singularitat. En aquesta ocasió, vindrà acompanyat de Karen Lugo al ball. Valenta, creativa i original, la mexicana és una bailaora guardonada per la seva innovadora investigació sobre el flamenco. El seu bagatge també en dansa contemporània transporta el pianista cap a nous horitzons.
 
S’estrena un projecte resident al Dansàneu
 
El Firal serà escenari avui a les 22.30 hores de l’estrena del projecte en residència “RE-”, liderada pel músic Adrià Grandia, amb la dansa d’Anna Romaní i amb Carlos Martorell a l’electrònica. La presentació estava prevista inicialment a la portalada patrimonial de Borén (Alt Àneu), que l’any passat ja va acollir el Tastàneu i la proposta de Fira Tàrrega Métrica Bárbara, però s’ha traslladat davant de la previsió de pluja. La proposta artística versa sobre la pregunta de què és la música tradicional i si, pel fet de fer música amb un instrument tradicional, tot allò que se’n derivi pot ser classificat com a música tradicional. Els artistes, que han estat treballant des d’aquest dilluns a les Valls d’Àneu, proposen dubtar de la tradició per fer recerca i poder refer l’imaginari sonor que els envolta. Sintetitzadors que utilitzen samples de gralla, sensors de moviment que generen so, dansa antiga recodificada... Per respondre dubtes i curiositats sobre els processos de creació d’un espectacle d’aquesta tipologia, en acabar l’espectacle, artistes i productors (entre ells, Jordi Fosas, director de la Fira Mediterrània) podran conversar distesament amb el públic.

Torna el Tastàneu i els duets
 
Pel que fa a les propostes de demà divendres, destaca de nou la celebració del Tastàneu, el maridatge de productes de Km0 que tindrà lloc a la Plaça Major d’Isavarre a les 21 h i que coordina Carme Mestre.
 
A manera de prèvia, però, i també a Isavarre, la percussionista Núria Andorrà i el ballarí Julyen Hamilton posaran música i dansa en conversa en un espectacle que s’adapta a l’espai, entorn i acústica, integrant l’espectador com a part activa de l’escolta. La trama es genera en temps real i té com a fil conductor la improvisació, de la qual Hamilton n’és un autèntic referent a nivell europeu.
 
Andorrà és percussionista, improvisadora i compositora i va iniciar la seva carrera també en el món de la improvisació, amb un interès interdisciplinari i una recerca constant d’un llenguatge propi. Ha treballat amb artistes i conjunts musicals com Carles Santos, Héctor Parra i BCN216, entre d’altres. És directora artística del MontMusic Festival i de la programació del Centre Cultural Can Balmes. Guardonada amb el Premi Alícia 2021 de l’Acadèmia Catalana de la Música, està considerada una de les millors improvisadores del circuit europeu.

Per al Dansàneu, Andorrà sumarà el seu talent al d’una de les figures més reconegudes de la dansa a Anglaterra. Julyen Hamilton és ballarí, coreògraf, poeta, professor i músic. Crea i executa danses des de fa 40 anys per tot el món. Es va formar a Londres a la dècada dels 70, un període d’experimentació radical; des de llavors és performer innovador. El seu treball és principalment improvisat: compon les seves peces de dansa de forma instantània juntament amb els textos que sovint les acompanyen. El seu treball amb el text és únic. Fusiona de manera natural la seva llarga experiència en la pràctica de l’escriptura amb les seves habilitats refinades en la dansa.

Revisitar el patrimoni
 
Avançant una mica més en el calendari, demà divendres el Dansàneu proposa descobrir un patrimoni declarat “Bé Cultural d’Interès Nacional” a les 10.30 h. Es tracta de La Vila Closa d’Escaló, declarada l’any 1985 i que conjuntament amb Vilamur i el centre històric de Peramea són avui una mostra inestimable de població emmurallada de l’època medieval al Pallars. La visita passa pel Centre d’Interpretació, amb un sistema interactiu de pantalla tàctil i la projecció d’un audiovisual i 8 punts d’interès marcats en la vila.
 
Posteriorment, a les 12.30 h i al jardí de l’Hotel Castellarnau també d’Escaló tindrà lloc la presentació d’un llibre sobre Palmira Jaquetti i l’actuació “L’Arbre Humà de generacions” (Roser Gabriel, Elena Tarrats, Ana Amorós i Gerard Avellaneda). El llibre “Del viure i de la terra. Palmira Jaquetti al Pallars i a la Ribagorça” és el segon volum de la col·lecció Dansàneu Publicacions i està coordinat per Carme Oriol (comissària de l’Any Jaquetti) amb textos de la pròpia Oriol, Jaume Ayats, Josefina Roma i Artur Blasco. Pel que fa a “L’Arbre Humà de generacions” és una actuació de l’acordionista de Ribera de Cardós Roser Gabriel que suma la veu d’Elena Tarrats, les ceràmiques sonores d’Ana Amorós i el músic Gerard Avellaneda. 

 

comentaris