02.10.2022 |
Viure als Pirineus

FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

El cicle de petit format del Dansàneu clou aquest divendres amb Julyen Hamilton i Núria Andorrà

Demà dissabte Marc Parrot i Aina Alegre protagonitzaran una trobaba (im)possible  al Firal d’Esterri d’Àneu precedida per la proposta de Núria Guiu i 5 tik tokers que es podrà veure a la plaça Major d’Isil

unnamed (39)
Estrena del projecte en residència del Dansàneu 'RE / Rut Solé.
El cicle de petit format del Dansàneu clou aquest divendres amb Julyen Hamilton i Núria Andorrà

El Dansàneu consolida la seva faceta com a productora de projectes i conclou aquest divendres el cicle de petit format -3 propostes- que va començar dimecres a Santa Maria d’Àneu amb Esercizio di stile del pianista Francesco Tristano i els ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich. Ahir dijous, el festival va penjar el cartell d’entrades exhaurides per a l’actuació, brillant i energètica, del pianista tarragoní Xavi Torres i la ballarina Karen Lugo, que van actuar com a duet per primera vegada en una proposta que, en paraules del propis artistes, tindrà continuïtat. Aquest tipus de confluències creatives, incentivades pel Dansàneu a manera d’encàrrecs, permeten ensenyar d’una forma pràcticament inèdita espectacles de petit format protagonitzats per artistes de renom: és el cas del que es podrà veure aquest divendres gràcies a l’entesa de l’experimentat ballarí anglès Julyen Hamilton i la percussionista catalana Núria Andorrà. Ambdós artistes, referents en l’àmbit de la improvisació i vinguts expressament a les Valls d’Àneu per a aquesta actuació, actuaran a les 19.30 h finalment a Santa Maria d’Àneu atesa la previsió de pluja. “Com a festival petit, fem un esforç important convidant artistes d’aquest nivell: hem de garantir que puguin actuar en bones condicions, malgrat l’amenaça de la pluja que, per altra banda, és tan necessària”, afirmen els organitzadors.
 
El que sí es manté com estava previst, és la celebració del Tastàneu a Isavarre (Alt Àneu), avui divendres a les 21 hores, de nou coordinat per Carme Mestre i en format ampliat, és a dir, amb una major presència de productors locals. Les entrades per al tast també es van exhaurir ahir dijous al vespre.

Avui divendres la dansa flamenca de Pol Jiménez i la veu de Gemma Humet arribaran a Roc Roi, al llac de la Torrassa, si la pluja respecta el programa del festival

Ja entrada la nit, a partir de les 22.30 h, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, entitat organitzadora del Dansàneu, intentarà cristal·litzar la seva primera col·laboració amb l’empresa del territori Roc Roi fent possible l’actuació al llac de la Torrassa del ballarí Pol Jiménez, que presentarà la proposta Lo Faunal (Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània), a la qual seguirà la cantant i pianista Gemma Humet, una de les veus amb més personalitat del panorama català actual, que presentarà en un marc magnífic el seu nou treball discogràfic Rere tot aquest fum.

Matinal dedicada a patrimoni material i immaterial

La jornada d’avui divendres comença amb una visita a la Vila Closa d’Escaló, declarada “Bé Cultural d’Interès Nacional”. Posteriorment, al jardí de l’Hotel Castellarnau també d’Escaló, tindrà lloc la presentació d’un llibre sobre la musicòloga i investigadora de principis del segle XX Palmira Jaquetti, rubricada per l’actuació L’Arbre Humà de generacions a càrrec de l’acordionista de Ribera de Cardós Roser Gabriel, Elena Tarrats, Ana Amorós i Gerard Avellaneda. En relació al llibre sobre Jaquetti, Del viure i de la terra. Palmira Jaquetti al Pallars i a la Ribagorça, és el segon volum de la col·lecció Dansàneu Publicacions i està coordinat per Carme Oriol (comissària de l’Any Jaquetti) amb textos de la pròpia Oriol, Jaume Ayats, Josefina Roma i Artur Blasco.
 
Cap de setmana de noms propis
 
Avui divendres el Dansàneu desdobla ritme i escenaris atès que, més enllà de les propostes que el públic pot veure acabades, continua el treball silent dels artistes. A banda dels assaigs del cantant i productor Marc Parrot i la ballarina Aina Alegre, també avui divendres treballa a les Valls d’Àneu la ballarina i Premi Nacional de Cultura Núria Guiu, que presentarà demà dissabte al Dansàneu el seu projecte en col·laboració amb 5 tik tokers. Serà a la plaça Major d’Isil -19.30 h, gratuït-, proposta que vindrà precedida d’un taller matinal a càrrec de la pròpia Guiu, obert a la població d’Àneu i per al qual encara hi ha oberta la inscripció (a través de [email protected] - Places limitades).
 
Per acabar, també avui arriba a les Valls d’Àneu el ballarí i expert en dansa d’arrel basca Jon Maya, director de la companyia Kukai Danza i que compta amb tres Premis Max. Maya crearà per encàrrec del Dansàneu un solo de cloenda el diumenge 31 de juliol a les 19.30 h a Santa Maria d'Àneu. Tot plegat coincideix amb l’arribada d’una vinenta de becats pel Pla d’impuls de la dansa d’arrel que, fins diumenge, seguiran les activitats del Dansàneu i participaran d’un programa d’activitats paral·lel als espectacles i en col·laboració amb formadors i artistes de prestigi.

El cicle de petit format del Dansàneu clou aquest divendres amb Julyen Hamilton i Núria Andorrà
Comentarios