17.08.2022 |
Viure als Pirineus

Els músics valencians, protagonistes del FeMAP

La Comunitat Valenciana és el país convidat a l’edició d’enguany i col·labora amb el Festival amb una extensa presència de músics i repertoris valencians 

Cor-de-la-Generalitat-1-1024x653
Cor de la Generalitat Valenciana.
Els músics valencians, protagonistes del FeMAP

La Comunitat Valenciana és el país convidat a l’edició d’enguany del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). Igual com l’any 2012 es va fer amb Euskadi i el 2013 amb Polònia, l’any 2017 el FeMAP i la Generalitat Valenciana han arribat a un acord perquè una nodrida presència de músics valencians representi el seu territori. Així, dels 49 concerts del Festival, 17 corresponen a aquesta Comunitat Autònoma, encapçalats pel Cor de la Generalitat Valenciana, que com a cor estable del Palau de les Arts de València no es prodiga gaire fora de la seva seu i menys encara fora del seu territori. La formació, sota la direcció de Francesc Perales, oferirà Des de Segorb fins Oriola, un petit recull dels tresors musicals que es guarden en els arxius de les catedrals i esglésies més importants de la Comunitat Valenciana dels segles XVI i XVII.

alfred_Elia

Al llarg del festival, també pujaran als escenaris del FeMAP, Alfred Fernández & Èlia Casanova. L’especialista en instruments antics de corda polsada i la soprano, oferiran El Cançoner d’Elvas, un manuscrit portuguès del s. XVI que conté obres musicals profanes escrites fonamentalment per autors anònims. Lucentum XVI que amb De vos som amorós, recuperen músiques de dues de les corts més importants del regne de València al segle XVI: la cort de Ferran d’Aragó, duc de Calàbria, i la de Pere Lluís de Borja i Joan de Borja i Catanei, ducs de Gandia. Al seu torn, la Capella de Ministrers portaran al FeMAP un programa de concert que, amb Carles Magraner al capdavant, presenta la llegenda del Grial i la música medieval que es generà al voltant d’aquesta història. Un recorregut que connectarà directament el públic amb el veritable sentit del Sant Grial. L’esdeveniment també comptarà amb la presència de Mara Aranda, la intèrpret de música sefardita espanyola més internacional. Aquest concert, dirigit per Jota Martínez, forma part del projecte Diàspora, dedicat als destins més importants dels sefardites després de la seva sortida de la Península: Marroc, Turquia, Grècia, antiga Iugoslàvia i Israel. Juan de la Rubia i Lixsania Fernández, una de les intèrprets amb major projecció de la seva generació, i l’organista Juan de la Rubia, un dels teclistes més guardonats, presentaran el programa Ballem Barroc amb sonates i danses del segle XVIII. En aquesta proposta, viola de gamba i orgue positiu s'uneixen per presentar un diàleg entre les danses d'arrel popular, com les conegudes folies de Marin Marais, un dels grans èxits del seu temps, i sonates de compositors com Johann Sebastian Bach. Posarà el punt i final a la programació amb participació de la Comunitat Valenciana el concert de l'Acadèmia FeMAP, amb Carles Magraner a la direcció, villancets de diversos autors a dues, tres, quatre i cinc veus i obres instrumentals al voltant de la Cort del Duc de Calàbria, un compendi de peces musicals d’època renaixentista.
 
La participació de la Comunitat Valenciana, suposa el desplegament territorial extern més gran que s’ha fet mai en la història del FeMAP.

FEMAP 2017: MÉS PROGRAMACIÓ I MÉS MUNICIPIS PARTICIPANTS

La setena edició del FeMAP torna a omplir de música antiga els escenaris més emblemàtics de les comarques pirinenques. Durant els mesos de juliol i agost alguns dels grups i solistes més prestigiosos del moment en l’àmbit de la música antiga acosten i descobreixen la passió per aquesta modalitat musical.

Enguany, el Festival continua creixent amb una oferta variada que combinarà música, patrimoni i turisme, i que tornarà a mesclar els concerts amb altres activitats, com ara visites guiades a l’entorn o al patrimoni dels llocs on es realitzen els concerts, degustacions o actes culturals. De la mateixa manera, el Festival torna a acostar la música als col·lectius en risc d’exclusió social a través del FeMAP Social.

En aquesta nova edició, el FeMAP es referma, creix i magnifica amb gairebé una cinquantena de concerts repartits en nou comarques catalanes, a  part d’Andorra i la Catalunya Nord.

Els músics valencians, protagonistes del FeMAP
Comentarios