CINEMA

‘Els encantats’ d'Elena Trapé, rodada a la Vall Fosca, rep el premi al millor guió al Festival de Màlaga

La coproducció catalana '20.000 especies de abejas', d'Estíbaliz Urresola, ha guanyat la Biznaga d'Or a la millor pel·lícula. 
Els encantats 2
photo_camera Elena Trapé, directora del fils 'Els encantats' al Festival de Màlaga / Pere Francesch

La pel·lícula ‘Els encantats’, un dels llargmetratges que partien com a favorits en la secció oficial del festival de Málaga, ha rebut el premi al millor guió. El film, dirigit per Elena Trapé i escrita a quatre mans amb Miguel Ibáñez Monroy, retrata l’impacte d'una mare –encarnada per Laia Costa- davant una ruptura amorosa i la gestió del buit que deixa l’absència del seu fill. 

El rodatge d'‘Els encantats' es va allargar sis setmanes als paratges d'Antist, a la Vall Fosca (Pallars Jussà), la zona on fugirà la protagonista. La cineasta volia introduir la idea del paisatge d’una altra forma que no havia fet mai. Tot i això, confessa que no buscava una història d’una dona en el món rural. “Va ser accidentat que entrés el tema de la vall d’aquesta forma". De fet, la idea va aparèixer perquè hi van anar a escriure a casa d’una amiga i de sobte tot va encaixar. 

Els encantats 4
Laia Costa protagonista d''Els encantats' d'Elena Trapé, rodada a Antist / A Contracorriente Films

El Festival de Màlaga ha certificat un any més el seu idil·li amb el cinema català. '20.000 especies de abejas', d'Estíbaliz Urresola, ha guanyat la Biznaga d'Or a la millor pel·lícula. La coproducció catalana també s'ha emportat el premi a millor actriu de repartiment per a Patricia López Arnaiz. El palmarès en les categories interpretatives protagonistes manté el regust català: María Vázquez, protagonista de la coproducció catalana 'Matria', i Alberto Ammann pel seu paper a la producció catalana 'Upon entry', han rebut distinció. Matias Bize s'ha erigit amb el premi a millor director per 'El castigo'. 'Els encantats', una altra de les favorites al festival, ha rebut el guardó al millor guió, que signen Elena Trapé i Miguel Ibáñez Monroy.

Esperonada per l'èxit a la Berlinale, on l'actriu basca protagonista, Sofía Otero, de nou anys, va recollir l'Os de Plata a la millor interpretació protagonista, '20.000 especies de abejas' era una de les grans favorites a la 26a edició del festival. La cinta narra la història de la Coco, de 8 anys, una nena trans que no encaixa amb les expectatives de la resta. Tots el seu entorn insisteix en anomenar-lo Aitor, un nom amb el qual no es reconeix, com tampoc en la mirada dels altres.

Els encantats 2
Elena Trapé, directora del fils 'Els encantats' al Festival de Màlaga / Pere Francesch

L'Ane, la mare de la Coco, bolcada en una crisi professional i sentimental, aprofitarà les vacances per viatjar amb els seus tres fills a la casa materna, estretament arrelada al cultiu d'abelles i a la producció de mel. La Coco veurà en les vacances l'oportunitat per mostrar-se com la nena que és.

Un altre dels noms que ha sonat amb força en el certamen ha estat la interpretació que María Vázquez ha teixit a 'Matria', una cinta dirigida per Álvaro Gago, que finalment ha fet bons els pronòstics i ha tingut premi. Vázquez encarna un personatge extrem i incorrecte, amb dificultats per controlar les emocions, però lluita per tirar endavant. El film també s'ha emportat l'estatu8eta a la millor òpera prima.  

Els encantats 3
La casa de la protagonista d''Els encantats' d'Elena Trapé / Marta Lluvich

El Premi especial del jurat ha estat per 'Bajo terapia', Gerardo Herrero, per la feina del "conjunt d'actors" i Jorge Marrale ha recollit l'estatueta a millor actor de repartiment. 'Las buenas compañías', de Sílvia Munt, ha guanyat el premi del jurat jove. La cinta narra la lluita d'un grup de dones els anys 70 a favor de l’avortament. La Biznaga de Plata del públic en la secció de documentals ha estat 'Remember my name', d'Elena Molina.

Els encantats 1
Interior de la casa d'Antist, a la Vall Fosca, on es va rodar 'Els encantats' d'Elena Trapé / Marta Lluvich

Una gala Amb Alizzz i Amaral

Després de deu dies de projeccions i presentacions de pel·lícules, sèries, documentals i curtmetratges, el Festival de Màlaga abaixarà així el teló de la 26a edició.

El festival entregarà aquest dissabte les deu biznagues de Plata i les dues d'Or en una gala de cloenda al Teatre Cervantes que presentaran l'actor argentí Darío Grandinetti i la periodista Mónica Carrillo. Entre d’altres, hi actuaran Israel Fernández, Alizzz i Amaral.