EXPOSICIONS

Els artistes de l'exposició 'Tradicions i contradiccions' de l'església de Farrera recuperen les obres

La mostra va generar malestar al Bisbat d'Urgell, qui va tancar el temple amb les peces a dins i es va emportar la clau
Exposició Farrera recuperen peces 1
photo_camera Els artistes de la mostra 'Tradicions i contradiccions' recollint les peces de l'església de Sant Roc de Farrera / Marta Lluvich

Els sis artistes de la mostra col·lectiva 'Tradicions i contradiccions' que estava a l'església de Sant Roc de Farrera, al Pallars Sobirà, han pogut recuperar les obres aquest dimarts. Moltes de les peces contenen missatges de denúncia contra la violència sexual, la repressió del col·lectiu LGBTI o els excessos policials.

La mostra va generar malestar al Bisbat d'Urgell, que ho va qualificar "d'ofensa als sentiments religiosos" i va tancar el temple amb clau i amb les peces a l'interior. Ara, els artistes han pogut recollir les obres i han denunciat la censura del Bisbat. Els veïns del poble lamenten l'actitud del Bisbat i volen reobrir un diàleg amb els seus responsables sobre l'ús de les esglésies dels pobles petits.

La mostra va néixer a través del projecte 'Galeria Efímera' i la va impulsar un artista local amb el vistiplau dels veïns de Farrera. A l'interior de l'església es mostren nus, pòsters i instal·lacions artístiques entre les talles religioses del temple, tant a l'altar principal com a les capelles laterals, amb un fort contingut de denúncia.

Exposició Farrera recuperen peces 2
Els artistes de la mostra 'Tradicions i contradiccions' recollint les peces de l'església de Sant Roc de Farrera / Marta Lluvich

Els artistes són Aka Modesto, Ira Món Mort, Alfonso de Castro, Núria Roselló, Camil Escruela i Stinkfish. Adrià Codina ha explicat que aquesta exposició ja es va exposar en un pàrquing a Lleida i no va generar tanta controvèrsia com la de l'església de Farrera.

El Bisbat denuncia els fets als Mossos d'Esquadra

Quan el Bisbat es va assabentar de la mostra va evidenciar el seu desacord i va anar a tancar l'església i es va endur la clau. Sempre havia estat guardada a una casa del poble. La mostra, que estava previst que es pogués visitar fins a finals d'abril, es va clausurar de manera precipitada. Ara, els veïns han fet una recollida de signatures per recuperar la clau i poder continuar utilitzant l'església de sant Roc per activitats culturals.

El Bisbat d'Urgell, a través d'una nota, ha lamentat que ningú els comuniques la celebració d'aquesta exposició i ha afegit que es van col·locar una sèrie de "suposades obres d'art" i es va fer una escenificació "incompatible amb les finalitats del temple, ofenent els sentiments religiosos dels fidels catòlics". Davant d'aquests fets, el Bisbat va contactar amb l'alcalde de la localitat i, de comú acord, es va decidir tancar l'església per assegurar que no fos ocupada novament.

Segons declaracions del Bisbat, aquest dimarts, quan els voluntaris han obert l'església perquè els artistes poguessin recollir les obres, s'han trobat que aquestes persones "els han amenaçat d'ocupar el temple i no sortir-ne". També ho han fet amb "causar danys en la porta d'accés, amb expressions i actituds que vulneren el dret fonamental a la llibertat religiosa i del dret a la propietat privada".

El Bisbat ha afirmat, a través d'un comunicat, que "té el deure de vetllar i garantir que cap particular es pugui apropiar d'un temple que és propietat de l'església", destinat a l'exercici del dret fonamental a la llibertat religiosa i de culte i que està al servei de tot el poble. És per tot això que ha decidit denunciar els fets davant els Mossos d'Esquadra i es reserva el dret d'emprendre les accions legals que s'escaiguin.