CINEMA

Elena Trapé retrata l’impacte que té per a una mare una ruptura amorosa a ‘Els encantats’

La cineasta torna al Festival de Màlaga amb un film protagonitzat per Laia Costa
Rodatge Els Encantats
photo_camera La casa de la protagonista de 'Els Encantats' d'Elena Trapé / Marta Lluvich

Elena Trapé retrata a ‘Els encantats’ l’impacte que té per a una mare una ruptura amorosa i com gestiona el buit que deixa l’absència del seu fill. En declaracions a l’ACN, explica que volia narrar la història de la protagonista, la Irene, “des de l’escolta, el silenci i les seves reaccions”. De fet, el subtext i tot allò no verbalitzat és una part que li interessava molt a la directora perquè “enriqueix la pel·lícula”. El rodatge de ‘Els encantats es va allargar sis setmanes als paratges d'Antist, a la Vall Fosca (Pallars Jussà), la zona on fugirà la protagonista. Trapé estrena el film al Festival de Màlaga, on ‘Les distàncies’ va guanyar l’any 2018 millor pel·lícula, direcció i actriu exaequo.

El film està protagonitzat per l’actriu catalana Laia Costa i compta amb Pep Cruz, Aina Clotet, Dani Pérez Prada i la debutant Ainara Elejalde al repartiment. El guió de la pel·lícula és de Trapé i Miguel Ibáñez Monroy i Trapé relata la història d’una dona que després d’una separació es refugia en un petit poble. Al poble d’Antist la protagonista buscarà recuperar el sentiment de seguretat que tenia, quan de petita, estiuejava a la zona.

3a47491b-f3d5-456f-ae78-a56ce2bfb998
Elena Trapé, directora de la pel·lícula 'Els Encantats', al Festival de Málaga / Pere Francesch

Trapé situa la protagonista en situacions incòmodes. "És com si ella fugís endavant i no acaba d’encaixar enlloc i la intenció era que l’espectador sentís que allò era una olla a pressió que al final explota”. Explica que al llarg del film “hi ha una sensació de fracàs i desubicació i això està en el subtext de cada escena”.

Més enllà del tema de la ruptura, Trapé apunta que les trobades de la Irene amb altres personatges li van servir per tractar diferents temes com les arrels, la casa, la joventut i la intimitat.

Laia Costa a Els Encantats
Laia Costa a Els Encantats / Coming Soon Films

“El detonant era el de centrar-nos en una ruptura i en les conseqüències que té això respecte com havies imaginat que seria la maternitat”, apunta. Trapé volia reflexionar com un mare gestiona el buit que deixa l’absència del seu fill. Van introduir també subtrames que tenen a veure amb la pròpia sexualitat d’una mare separada, la intimitat, la fe en l’amor i què és casa.

e756a322-75f0-44e9-bc55-974e15b00482 (1)
Equips tècnivs de la gravació de la pel·lícula 'Els Encantats' a Antist, a la Vall Fosca / Marta Lluvich

El rodatge d'‘Els encantats es va allargar sis setmanes als paratges d'Antist, a la Vall Fosca (Pallars Jussà), la zona on fugirà la protagonista. La cineasta volia introduir la idea del paisatge d’una altra forma que no havia fet mai. Tot i això, confessa que no buscava una història d’una dona en el món rural. “Va ser accidentat que entrés el tema de la vall d’aquesta forma". De fet, la idea va aparèixer perquè hi van anar a escriure a casa d’una amiga i de sobte tot va encaixar. 

Pep Coll

El títol de la pel·lícula és molt pallarès. Trapé va explicar que l'ha tret del llibre de l'escriptor pallarès Pep Coll, 'Guia Dels Indrets Mítics I Llegendes Del Pallars Jussà' on narra unes llegendes que diuen que al llarg de la Vall Fosca hi ha unes esquerdes on s'amaguen els Encantats, petits éssers atrapats allà a dins i solament es poden veure quan surten a la nit a estendre la roba. La directora ha recalcat que el nom de la pel·lícula no fa referència al pic dels Encantats del Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici. “Hi ha moltes llegendes relacionades amb la natura”, destaca.

Trapé estrena la cinta al Festival de Màlaga i forma part de la secció oficial a competició. La cineasta destaca que a Màlaga tenen molt la sensació d’estar a casa i tenen moltes ganes de poder estrenar-la al festival. ‘Les distàncies’ va guanyar l’any 2018 en les categories de millor pel·lícula, direcció i actriu exaequo.