LLIBRES

Editen una obra inèdita de Violant i Simorra que recull més de 1.500 paraules de la indústria terrissera catalana

Més de 500 il·lustracions i una trentena de fotografies acompanyen el vocabulari tècnic
Terrissa 1
photo_camera Portada del llibre 'Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana (1950)' / Marta Lluvich

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i Garsineu Edicions han editat 'Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana (1950)' que incorpora més de 1.500 paraules, unes 500 il·lustracions i una trentena de fotografies. Es tracta d'una obra de Ramon Violant i Simorra que ha restat inèdita durant més de setanta anys. El Vocabulari era una obra redactada i acabada l'any 1950, fet i pensat per presentar a un premi de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), i guardonada l'any 1951 per l'IEC. El volum inclou les visites que Violant i Simorra va fer a una quarantena de centres terrissers catalans durant deu anys, on va acabar comprant peces en una desena, com a Gerri de la Sal, Salàs de Pallars, Miravet, la Galera, Alacant o València.

L'historiador i editor del llibre, Ignasi Ros, ha explicat que el 'Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana (1950)' és una obra inèdita diferent, perquè era un text acabat, passat a màquina, amb unes il·lustracions precises i reunides en un volum annex i que havia estat premiat. Ros ha recordat que aquest vocabulari ha quedat sense publicar per un espai de més de setanta anys.

La importància del llibre segons Ros és que va ser Violant qui va recollir personalment i sobre el terreny i de boca dels terrissers, entre 1940-1950, tota la informació. L'historiador ha dit que Violant va passar per aquests tallers just en el moment que molts estaven a punt de tancar les portes i d'aquí la importància de la informació recollida i les fotografies fetes. A Europa, en aquest moment, molts ja havien desaparegut. Representen un document històric que mostra l'ofici i la indústria terrissera en aquesta dècada. Per Ros és "un petit tresor" que s'ha posat a l'abast de lectors interessats en llengua o en indústria terrissera.

Terrissa 2
Ignasi Ros, responsable de l'edició del llibre 'Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana (1950)' / Marta Lluvich

Pel que fa a les fotografies són del mateix Violant i Simorra o del fotògraf Claudi Gòmez que l'acompanyà en alguna de les visites a tallers terrissers. Pel que fa a les il·lustracions de diferents peces de terrissa són de Ramon Noè.

La trajectòria de Ramon Violant investigant la terrissa popular catalana durant més d'una dècada

A la trentena de tallers que visita, recull vocabulari relacionat amb les peces de terrissa que fabriquen, però també documenta tot el procés de treball des de la preparació a l'enfornat, d'aquí la riquesa d'aquest vocabulari. L'historiador Ros ha explicat que és aquest llibre és un exemple com a través del vocabulari pots acabar entenent com treballaven els terrissers fa setanta anys.

Terrissa 3
Peces de terrissa d'un taller de Gerri de la Sal / Marta Lluvich

La primera visita de recerca i adquisició de peces la va fer a Salàs de Pallars (31 peces) i el Pont de Suert l'agost del 1940 (32 peces). L'any 1943 va visitar Figueres on va comprar 37 peces, per 200 pessetes, al forn Barloca de Martí Cortada, de seixanta-cinc anys. La peça més cara fou un doll per anar a buscar aigua, de 12 litres, per 35 pessetes, i la més barata, per 75 cèntims, un plat de Besalú.

La gran campanya la realitzà l'any 1944 i visità tallers de Verdú, Lleida, la Selva del Camp, la Bisbal d'Empordà, Quart, Blanes, Breda i Sant Julià de Vilatorta. En alguns tallers com el de Verdú (Urgell) Violant i Simorra fan fer algunes peces antigues que ja no es produïen com algun càntir. A Verdú va visitar el taller de cal Nadal, i amb el fotògraf van fer fotografies al cantirer Josep Josa treballant a la roda, al seu fill Joaquim Josa desenfornant una cuita, i a la seva dona Quimeta Sans decorant els càntirs.

Terrissa 4
Un terrissaire de Rialp, l'any 1942, mostrant les seves peces / Claudi Gómez Grau - Arxiu Ramon Violant i Simorra

L'any 1947 i 1948 les campanyes de Violant van estar centrades a Esparraguera on visità el terrisser Benet Badia on va comprar un centenar de peces i dotzenes de plats i Sant Sadurní d'Anoia. A l'Alt Penedès hi va comprar 79 peces per un import de 200 pessetes. L'any 1950 va realitzar la campanya final per enllestir el Vocabulari i va visitar la Galera (Montsià).