El documental basc 'Gutik Zura' s'endú el premi Gall Fer Pirineu de l'onzena edició de PICURT

El festival ha fet un reconeixement al director català Marc Recha i ha atret 2.500 espectadors

En primer pla de la imatge la directora del PICURT, Montse Guiu, al fons el cartell del festival d'enguany. Imatge del 20 de juny de 2017. (horitzontal)
photo_camera En primer pla de la imatge la directora del PICURT, Montse Guiu, al fons el cartell del festival d'enguany.

El documental basc 'Gutik Zura' s'ha endut el premi Gall Fer Pirineu de l'onzena edició del PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, que va clausurar aquest dissabte al vespre a Artedó (Alt Urgell). El director Marc Recha ha rebut el reconeixement Gall Fer per la seva trajectòria cinematogràfica. S'ha destacat el respecte envers la natura i cap a l'ésser humà que es desprèn de les seves pel·lícules. Des de dimarts el PICURT ha projectat 75 films d'arreu del món, dels quals 25 han competit a la secció oficial. Segons els organitzadors, la mostra ha atret més de 2.500 persones i ha estat marcada per una major presència internacional, una ampliació dels territoris participants i la consolidació de la part competitiva.

La seva directora, Montse Guiu, n'ha fet una valoració molt positiva, tant per que fa a assistència com a nivell d'acceptació dels canvis introduïts, destacant que "ha estat una edició molt internacional".

Després de l'homenatge a Recha s'ha fet públic el veredicte dels documentals premiats, escollits per un jurat internacional d'entre més de 170 obres rebudes de més de 17 països.

El Premi Gall Fer Pirineu – Ciutat de La Seu d'Urgell s'ha atorgat al documental basc ​'Gutik Zura' ​de Jon Maia i Mari Jose Barriola Baraibar. ​Un film on l'essència del bosc i la fusta és utilitzada com a metàfora de la vida i la història basca. L'alcalde de La Seu d’Urgell, Albert Batalla​, ha fet entrega dels 2000 euros als seus directors, que van agrair l'existència de festivals com aquest per donar visibilitat a petites produccions com la seva.

Rauf ​de Baris Kaya i Soner Caner han guanyat el Premi Gall Fer Internacional Endesa ​Ha entregat el guardó Eugeni Bregolat​, ex ambaixador d'Espanya a la Xina. Aquest documental ha rebut 1.500 euros per fer un retrat intens de la preadolescència i un tractament intel·ligent del conflicte kurd. 

Finalment, s'ha projectat l'última sessió cinematogràfica de PICURT. ​La primera part l'ha protagonitzada 'Wolves', una pel·lícula d’Àlvaro Rodríguez que narra les peripècies d'un pilot que fuig camp a través després d'estavellar el seu avió. Durant la segona part s'han passat el curts de les diferents seccions com 'The Marathon Diary', 'Otzarreta', 'Ailleurs', 'Acro' o 'Incognita Patagonia'.

D'altra banda, divendres a la nit es va entregar del Quart Premi Josep Virós al dinamista cultural Sisco Farràs​, un historiador capdavanter del projecte 'Botigues-Museu' situades al poble de Salàs de Pallars. Durant anys ha recollit un gran nombre d'objectes de la memòria històrica recreant l'ambientació d'aquests espais oberts al públic. La jornada va cloure amb l'actuació de Love-it al poble d'Artedó.