LITERATURA

Cultura i la Càtedra Màrius Torres organitzen una Jornada d'estudi sobre l'obra de Josep Espunyes

La Jornada tindrà lloc aquest dijous 1 de desembre, al Saló Víctor Siurana (Universitat de Lleida) en forma de diàlegs. 
Josep Espunyes 1
photo_camera Josep Espunyes a la seva casa de Peramola / FS

Amb motiu de la celebració dels 80 anys de l'escriptor, poeta, lingüista i estudiós de Peramola, Josep Espunyes, la Càtedra Màrius Torres col·labora amb els Serveis Territorials a Lleida del Departament de Cultura de la Generalitat  en l'organització d'una Jornada que es dedicarà a l'estudi i la promoció de l'autor de Peramola. La Jornada tindrà lloc aquest dijous 1 de desembre, al Saló Víctor Siurana (Universitat de Lleida) en forma de diàlegs. 

L’objectiu és posar de relleu la fructífera creació d’Espunyes, que abraça des de la poesia a la recerca tot passant per la narrativa, i que constitueix un patrimoni literari en llengua catalana de primer ordre.

JornadaJosepEspunyes.jpg_1067770135

Programa

Obertura de la Jornada

Joan Veny & Albert Turull / Diàleg 1. Josep Espunyes i la llengua

Lluís Obiols & Jordi Pasques / Diàleg 2. Josep Espunyes i la recerca

Marcel Fité & Isidre Domenjó / Diàleg 3. Josep Espunyes i la creació literària

Diversos rapsodes llegiran textos de Josep Espunyes 

La cloenda de la jornada anirà a càrrec del director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull i Rubinat

Pep Espunyes. Barcelona. 2016.01.26 (2) Ricard Lobo
Pep Espunyes / Ricard Lobo

PARTICIPANTS A LA JORNADA

Joan Veny i Clar

Lingüista i dialectòleg mallorquí, considerat un dels més prestigiosos i reconeguts dels Països Catalans, i membre de la Secció Filològica de l’IEC. És l'autor d'Els parlars catalans un llibre essencial per a la dialectologia catalana, síntesi de la variació dialectal de tot l'espai dels Països catalans i alhora d'una obra més densa i rica encara, elaborada conjuntament amb Lídia Pons: l'Atles Lingüístic del Domini Català. És doctor honoris causa per la Universitat de València (2008) i la Universitat de les Illes Balears(2016). Ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997), amb el Premi de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca (2004), amb la Medalla d'Honor de la Xarxa Vives d'Universitats (2013) i amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2015), entre altres reconeixements i homenatges.

Albert Turull i Rubinat Doctor en filologia catalana per la Universitat de Lleida, on n’és professor, i membre de la Secció Filològica de l’IEC. És autor de llibres com Els topònims de la Segarra, Diversitat i política lingüística en un món global i La toponímia de les comarques de Ponent. Actual director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida de la Generalitat de Catalunya.

Lluís Obiols Perearnau Historiador, president de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell i arxiver municipal de la Seu d'Urgell. Entre altres temàtiques, ha investigat i publicat nombrosos articles centrats en l’època moderna al Pirineu, de forma especial sobre els segles XVI i XVIII a l’Alt Urgell i la Cerdanya, entre els quals destaquen els estudis sobre les elits i les lluites de bàndols al llarg del segle XVI en aquest territori. Ha estat un dels coordinadors de la Història de Cerdanya editada per la Diputació de Girona i codirigeix la revista Interpontes. Annals de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell des de la seva creació.

Jordi Pasques Canut Estudiós del patrimoni arqueològic, toponímic i natural del Pirineu català i andorrà, a més d'excursionista i escriptor. Ha publicat diverses obres de prosa i poesia, i col·labora al Diari d'Andorra amb un article setmanal d'opinió des de 1992 i a la revista Cadípedraforca. Escriptor, fundador (1986) i president del Grup Excursionista d'Oliana (1991-2015).

Marcel Fité Argerich Llicenciat en Filologia Catalana i catedràtic de Llengua i Literatura. Escriptor, lingüista i pedagog, és autor de diverses obres, entre les quals destaquen les novel·les El carrer dels Petons, Un seient a la llotja i Escacs d’amor i de mort (premi de novel·la Manuel Cerqueda Escaler 2016); el recull de contes Històries de vetllador (premi Les Talúries 1977); l’assaig Els enigmes de la llengua (premi d’assaig Sant Miquel d’Engolasters 2004); la novel·la juvenil El cim dels Espadats, i el recull de poemes El cançoner del rai.

Isidre Domenjó i Coll Escriptor, periodista i dinamitzador cultural. Va ser director de les revistes El Passeig i Pirineu Actual, director i presentador dels programes El festejador, Els savis de la muntanya i Escriptorium a Pirineus TV i corresponsal al Pirineu de diversos mitjans de comunicació. Autor dels llibres de relats Ball de nit i Festeja'm, del recull d'articles Pensar el Pirineu i dels contes infantils La trementinaire de les nenes rosses, Anem a plegar manairons i Les gallines d'Aristot, entre altres obres. També és soci fundador i president, des de 2018,de l'Associació Llibre del Pirineu.