PREMIS NACIONALS DE CULTURA

El Dansàneu rep el Premi Nacional de Cultura 2021

Impulsat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Dansàneu celebra enguany la seva trentena edició i vincula dansa, música, territori, tradició i contemporaneïtat.
La directora del Dansàneu, Rut Martínez, recollint el Premi Nacional de Cultura 2021 al festival, aquest dijous 27 de maig de 2021 (Horitzontal)
photo_camera Rut Martínez i Ferran Rella, recollint el Premi Nacional de Cultura 2021 / Pau Cortina

El CoNCA ha reconegut aquest dijous, amb el Premi Nacional de Cultura, el Dansàneu. Festival de Cultures del Pirineu. El CoNCA ha valorat el conjunt d’un projecte impulsat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu que vincula dansa, música, territori, tradició i contemporaneïtat, i que enguany celebra la seva trentena edició. Hereu de l’escola d’estiu de dansa i música tradicional fundada pel ballarí i coreògraf Joan Serra l’any 1992, el Dansàneu es va refundar l’any 2015, amb un projecte obert a públics de totes les edats que marida la riquesa patrimonial i natural de la zona amb les propostes artístiques més innovadores en un respectuós diàleg amb la cultura d’arrel.

El guardó és per a Dansàneu "revulsiu i un honor enorme" en un darrer any difícil i "complicat". L'any passat el festival es va fer contra tots els elements, i enguany arriba a la trentena edició "gairebé més complicada" que l'anterior, explica la seva directora Rut Martínez. Ella ho rep també com un aval al "focus" i la direcció que ha pres el certamen des de la mort del seu fundador, amb una cita "que està al costat dels creadors, que fa de laboratori de creació en uns dies concrets, i fent créixer de manera sostinguda la comunitat de gent que estima Dansàneu".

Els premiats

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha reconegut enguany amb el Premi Nacional de Cultura l’escriptor i pintor Narcís Comadira, la fotògrafa Maria Contreras Coll, l’editora Maria Carme Dalmau, el Festival de Cultures del Pirineu Dansàneu i l’artista electrònica Mónica Rikić. Segons el jurat, en ells conflueixen "la transmissió de coneixement, el poder transformador de la cultura, el compromís territorial i una bona mostra del paper de la cultura com a bé essencial". Des de l'any passat el nou Plenari del CoNCA ha reduït a cinc els premiats anuals, als quals es dona més pes i difusió al llarg d'un any. La proclamació i lliurament dels guardons ha tingut lloc aquest dijous al Recinte Modernista de Sant Pau.

Al llarg de les seves 47 edicions, els Premis Nacionals de Cultura han reconegut la tasca de més de 380 creadors, professionals i entitats del sector cultural del país. Des del 2020 i fins al 2024, el Plenari actual de la institució reconeix anualment cinc persones o entitats equilibrant criteris de gènere, disciplina, trajectòria i territori. Així, aquest plenari del CoNCA (Integrat per Vinyet Panyella, Margarida Troguet, Jordi Font, Salvador Casals, Edmon Colomer i Núria Iceta) haurà guardonat un total de vint-i-cinc referents de la cultura del país a la finalització d’aquest mandat.

L'acte de proclamació i lliurament s'ha fet enguany conjuntament des d'una estança del Recinte Modernista de Sant Pau. I el proper 1 de juny els premiats participaran en una recepció oficial al Palau de la Generalitat amb el president Pere Aragonès i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

La presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, ha agraït als premiats la seva contribució a la cultura. En el seu discurs, ha exposat que el consell no vol que" la normalitat signifiqui tornar a la situació anterior", des del punt de vista de la precarietat del sector. Panyella ha expressat que la pandèmia ha fet viure la cultura "en la resiliència" però també ha mostrat que la cultura és "necessària i un dret de la ciutadania".

comentaris