Conferència sobre els orígens del castell d’Arfa al cicle “Desenterrant el passat”

La fortalesa es va construir a les primeries del segle XIII en el context de les guerres entre l’Església d’Urgell i el vescomtat de Castellbò

arfa
photo_camera Una imatge de la vila d'Arfa

El cicle “Desenterrant el passat” arriba al seu equador amb la conferència titulada “Arfa: un castell per als canonges”, que serà pronunciada per l’historiador Carles Gascón Chopo el proper dissabte 21 d’octubre, a les 18:00 hores al Local Social d’Arfa, situat a la Plaça del Vall, en un emplaçament on antigament hi havia hagut, precisament, el fossat o “vall” del castell medieval.

Arfa és una població aturonada, que ja figura en la documentació des d’abans de l’any 1000, però que deu el seu aspecte actual a la construcció d’un castell l’any 1202, creat per controlar i protegir el camí estratègic que, des de la Seu d’Urgell, baixava per la riba esquerra del Segre fins a l’entrada del congost de Tresponts. La construcció es dugué a terme en el context de les guerres que enfrontaven l’Església d’Urgell amb el vescomte Arnau de Castellbò i, per adequar-la a les necessitats defensives, els veïns de la població es van veure obligats d’abandonar les seves cases, situades a redòs de l’església de Sant Serni, i anar a viure dins de la protecció de les muralles del nou castell. El promotor de l’obra, el bisbe Bernat de Vilamur, va cedir el castell als canonges de la catedral d’Urgell, que van esdevenir els senyors de tot el terme d’Arfa fins a la fi de l’Antic Règim, ben entrat el segle XIX. En la xerrada del proper dissabte, Carles Gascón exposarà, a la llum de tota la documentació consultada al voltant d’aquesta població, els orígens i l’evolució d’aquest castell, la importància del qual queda reflectida fins i tot al paritage d’Andorra, així com els pocs elements que en resten a l’actual població d’Arfa.

“Desenterrant el passat” és un cicle de conferències al voltant de l'arqueologia i la història de la comarca de l'Alt Urgell, organitzades pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Amb motiu de l’Any Puig i Cadafalch, l’edició de 2017 està dedicada molt especialment a la catedral de Santa Maria, la restauració de la qual té molt a veure amb l’obra de l’arquitecte i polític català. La xerrada del proper dissabte, tot i que no directament vinculada amb l’edifici de la catedral, sí que té, igualment, relació amb el tema pel fet que el castell d’Arfa va pertànyer a la jurisdicció dels canonges, és a dir, dels gestors de la catedral i dels seus béns.