MÚSICA POPULAR I TRADICIONAL

Comença el 36è Tradicionàrius amb “una festa de celebració de la vida” de Jordi Fàbregas

El músic pirinenc Arnau Obiols, així com Patri Garcia, Arturo Gaya, Jaume Arnella i Sicus Carbonell, entre els artistes convidats a l'homenatge.
Jordi Fàbregas homenatge Tradicionarius
photo_camera Lola Capdevila i Eloi Badia mostren el nou nom de la sala del CAT / Pere Francesch

La 36a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius ha començat aquest divendres amb el concert Jordi Fàbregas DO, un viatge per l’univers musical del fundador del certamen, mort el gener de 2021. En declaracions a l’ACN, la directora artística del CAT Tradicionàrius, Carol Duran, ha destacat que el festival arrenca amb “una festa de celebració de la vida” de Fàbregas. Patri Garcia, Arturo Gaya, Arnau Obiols, Jaume Arnella i Sicus Carbonell han estat alguns dels músics convidats a l’escenari. En aquest homenatge també s’ha batejat la sala del CAT amb el nom d'Auditori Jordi Fàbregas a proposta de l'Ajuntament de Barcelona. El festival acollirà més de 60 propostes al voltant de la música folk i d’arrel tradicional.

Duran ha destacat que el festival comença amb un homenatge “molt especial” a Fàbregas. De fet, el concert, ha assenyalat, és un recorregut per la vida del músic a través d’un concert encarregat a músics joves que ofereixen una mirada actual de la música del fundador del Tradicionàrius. “Al Jordi li preocupava molt que els joves agafessin aquest llegat i la música tradicional tingués un futur”, ha afegit.

Jordi Fàbregas homenatge Tradicionarius 2
Siscu Carbonell al concert inaugural del 36è Tradicionarius del CAT / Pere Francesch

Com cada any, el festival ha engegat amb la cercavila de la plaça de la Vila de Gràcia al CAT amb el grup de percussió Kabum i els grallers del Col·lectiu Guirigrall. Seguidament, el Ball d’Homenatge anirà a càrrec de Blanca Mostaza i Blai Casals. 

Els arranjaments de les peces de l'homenatge han estat fetes pels joves compositors de música d'arrel Laia Vallès, Manu Sabaté, Pau Benítez, Roger Andorrà, Marçal Ramon i Cati Plana. Les cançons han estat interpretades per una formació base formada per músics de referència en el món de la música tradicional i popular amb una vinculació especial amb Fàbregas: Cati Plana, Anaís Falcó, Roger Andorrà, Boris Pi, Marc Figuerola i Ciscu Cardona.

Cada tema ha comptat amb un cantant convidat, entre els quals Patri Garcia, Arturo Gaya, Arnau Obiols, Artur Blasco i Sicus Carbonell. També els han acompanyat els músics dels Ministrils del Camí Ral. 

Jordi Fàbregas homenatge Tradicionarius 3
Arturo Gaya al concert inaugural del 36è Tradicionarius del CAT / Pere Francesch

Programació

“Hem preparat tres mesos molt intensos amb 60 concerts i activitats i proposem viatjar per un ventall d’estils de música d’arrel”, ha remarcat Duran. “Tindrem homenatges a músics emblemàtics, músics que beuen més de la tradició i noves propostes que juguen amb la música urbana i altres estils d’avui dia”.

Fins al 31 de març, el certamen celebrarà dates assenyalades com els 30 anys del Foguerons de Sant Antoni a Gràcia o de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; els 40 anys de la recuperació del sac de gemecs a Catalunya; els 10 anys de trajectòria de Fetén Fetén i de Corrandes són corrandes; així com un concert pels 80 anys del cantant Jaume Arnella.

Formen part de la programació 18 estrenes de projectes i treballs discogràfics i quatre presentacions de llibres. El mapa sonor d’aquesta 36 a edició viatja per Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Múrcia, Andalusia, Castella, Galícia, França, l’Iran, Estats Units i el Brasil, ha remarcat Durán.

En aquesta edició, s’han programat noms com Tesa i Jonatan Penalba; el Gran Conjunt de Música Tradicionàrius de l’ESMUC amb Eduard Iniesta; Los Malagatos; el Festival Sereia (Forró), els Fetén, Fetén; John Reischman Quintet o Shahab Azinemehr & Massud Naderi + SUK ensemble, entre d’altres.

Col·laboracions

El festival continuarà amb les col·laboracions amb grans de sales de concerts com el Palau de la Música Catalana; amb el festival Barnasants i amb el teixit cultural de la ciutat de Barcelona, portant el Tradicionàrius a les festes de Santa Eulàlia. De fet, una de les novetats d’enguany és la participació del Tradicionàrius a les Festes de Santa Eulàlia amb una proposta de folk i una de rumba catalana. La col·laboració amb el Barnasants es tradueix amb cinc concerts al CAT Tradicionàrius protagonitzats per Alba Careta Group, Miquel Gil i Noelia Llorens Titana, Joana Gomila i Laia Vallès, Arnau Obiols i La Maria.