El cicle “Desenterrant el passat” s’estrena amb l’Acta de Consagració de la Catedral d’Urgell

La xerrada anirà a càrrec dels historiadors Carles Gascón i Oliver Vergés i tindrà lloc aquest divendres dia 6 d'octubre a les 8 del vespre a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell

Catedral claustre
photo_camera Una imatge del claustre de la Catedral de la Seu

Aquest divendres, 6 d’octubre, s’obre a l’Alt Urgell una nova edició del cicle “Desenterrant el passat” amb una xerrada dels historiadors Carles Gascón i Oliver Vergés en què presentaran les conclusions de l’estudi que acaben d’elaborar sobre l’Acta de consagració de la catedral d’Urgell. La conferència, que porta per títol “L’Acta de consagració de la catedral d’Urgell. Deconstrucció d’un document polèmic”, tindrà lloc a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell a les 8 del vespre.

Acta de consagració 2017 b

Dels centenars de pergamins medievals custodiats a l'Arxiu Capitular de la Seu d'Urgell, l'acta de consagració de la catedral és un dels més cèlebres dins del món acadèmic. Es tracta d'un pergamí de grans dimensions (610 x 515 mm) que recull, més enllà de la part commemorativa de la consagració del temple, una àmplia dotalia, és a dir, l'enumeració de béns dotats per al seu manteniment, en què figuren els noms de 287 parròquies del Pirineu català. Per aquest motiu se l'ha qualificat com la carta geogràfica més antiga del Pirineu. Datada en l'any sisè del regnat de l'emperador Lluís el Pietós, que en estil modern correspondria amb l'any 819, alguns elements del propi document presenten una sèrie de contradiccions amb la data que, especialment a partir de la dècada de 1980, van aixecar la sospita entre la comunitat acadèmica que el document era una falsificació realitzada en un moment posterior. A partir d'aquest moment, l'interès de bona part dels historiadors per aquest document es va centrar en determinar la data real de la seva elaboració: Albert Benet, Cebrià Baraut, Anscari Mundó, Jesús Alturo, Manuel Riu o Antoni Pladevall, entre altres, van proposar tot un ventall de dates que ballaven entre finals del segle IX i principis del segle XI.

El passat mes de juny, un article publicat a la revista Afers dels historiadors Carles Gascón Chopo i Oliver Vergés i Pons, membres de l'Institut d'Estudis de l'Alt Urgell, aportava una nova perspectiva sobre el document que plantejava una elaboració força tardana, situada entre els anys 1016 i 1024, és a dir, en temps del bisbe Ermengol. Aprofitant la importància d'aquesta aportació, que implica un gir important per a la interpretació del document, el cicle "Desenterrant el passat" dedicarà la seva primera sessió de l'edició 2017 a aquesta nova interpretació al voltant de l'Acta de consagració de la catedral d'Urgell.

"Desenterrant el passat" és un cicle de conferències al voltant de l'arqueologia i la història de la comarca de l'Alt Urgell, organitzades per tot el territori amb una periodicitat anual. L'edició de 2017, que es durà a terme durant tot el mes d'octubre, dedicarà una part molt important dels seus continguts a la catedral de la Seu d'Urgell. El cicle és organitzat per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Com arribar: