EXPOSICIONS

El Bisbat d'Urgell comissa les claus de l'església de Farrera per tancar l'exposició d'art urbà

L'església de Sant Roc de Farrera acollia una exposició que denunciava la violència sexual, la repressió del col·lectiu LGTBI o els excessos policials. 
Exposició Farrera 4
photo_camera Els organitzadors de l'exposició no s'esperaven que el bisbat la clausurés / CCMA

L'exposició d'art modern a l'església de Sant Roc, a Farrera, al Pallars Sobirà, ha quedat clausurada. En el moment de la seva inauguració, ja va aixecar les queixes del Bisbat d'Urgell, però però finalment ha decidit comissar les claus del temple per ús indegut. El Bisbat d'Urgell va emetre un comunicat de premsa on qualificava com una "ofensa als sentiments religiosos dels catòlics" la mostra artística 'Tradicions i Contradiccions' que es va muntar a l'església de Farrera, al Pallars Sobirà.

El Bisbat considera que és un espai per celebrar-hi misses, i no pas per exposar-hi mostres com aquesta que, considera, poden arribar a ser una ofensa als sentiments catòlics. L'exposició és una iniciativa de la Galeria Efímera de Lleida i reuneix obres de sis artistes urbans. Amb el títol "Tradicions i contradiccions" denuncia la violència sexual, la repressió del col·lectiu LGTBI o els excessos policials a través d'escultura, pòsters i fotos. També s'hi poden veure alguns cossos nus.

Els artistes, que tenien el permís de la majoria de veïns, ho veuen com una censura

Segons un dels artistes participants en l'exposició, Aka Modesta, els artistes van saber a través dels mitjans les crítiques del bisbat, però no s'esperaven que l'acabessin tancant: "Ens pensàvem que s'acabaria amb les crítiques, que el conflicte es resoldria el dia que tanquéssim l'exposició i que, quan tanquéssim, el bisbat podria continuar fent les misses que hi fa".

Exposició Farrera 3
Els organitzadors de l'exposició no s'esperaven que el bisbat la clausurés / CCMA

Els artistes volen recuperar les seves obres

Els artistes demanen poder recuperar les seves obres i en aquests moments estan a l'espera que un representant del Bisbat els hi obri la porta. Quan l'exposició feia només sis dies que estava oberta al públic, un veí de Farrera va contactar un dels artistes que hi participen per explicar-li que el Bisbat havia vingut a buscar les claus i ja no podien accedir-hi.

Exposició Farrera 1
Una de les parets de l'església de Farrera amb obres d'Aka Modesto i La Ira Món Mort / CCMA

Autorització dels veïns

Des del Bisbat d'Urgell asseguren que l'activitat es va fer sense cap autorització ni comunicació prèvia al rector ni tampoc al bisbat d'Urgell ni a l'Ajuntament del poble. Però Aka Modesta apunta que: "Els veïns són els que tenen les claus de l'església, des del poble no van trobar malament que muntessin una exposició. Ens van cedir les claus i vam poder muntar la mostra." Afegeix: "El poble està content perquè hem netejat l'església, li hem tret la pols, hem posat les bombetes que faltaven. Hem adequat l'espai per a poder fer l'exposició."

L’exposició, que es va estrenar el diumenge dia 26 de març, havia de visitar-se amb cita prèvia a través de l’Instagram o el correu electrònic dels organitzadors, ja que el temple roman tancat durant tot l’any i només s’obre al culte el dia del patró, Sant Roc, per la festa major de Farrera a l’agost. D’aquesta manera, el fet d’emportar-se la clau ha provocat el tancament formal de la mostra, que estava previst que pogués visitar-se fins al 29 d’abril.