ENTREVISTA

Alidé Sans: “Veiem henerècles a tot arreu, als rius, a les valls, a les arrugues, al sexe femení, a la fusta del bosc”

Tres anys després d’haver debutat amb el disc Eth paradís ei en tu, la cantant, acordionista i guitarrista aranesa Alidé Sans, acompanyada de Paulin Courtial, ha presentat el seu segon disc de llarga durada, Henerècla. La setmana passada va actuar al Festival Barnasants, inici de la gira que passejarà les seves noves cançons i ritmes per tot el país. Hem parlat amb Alidé Sans i ens ha trasmès la seva energia i la seva passió.

Alidé Sans Entrevista 3
photo_camera Alidé Sans al seu poble de Bausen

L’últim disc sempre és el millor? No tinc gaires discs per comparar (riu). Penso que cada àlbum és fruit d'una època. En el seu moment "Eth Paradís ei en tu" el sentia com el meu millor disc, és clar, no en tenia cap altre. I ara "Henerècla" ens emociona moltíssim, i el sentim millor que l'altre en certs aspectes. Es tracta d'anar avançant i aprenent sempre.

Parlem d "Henerècla", de quina època són aquestes cançons? Les cançons que formen aquest disc han estat compostes en el darrer any i mig. Una època en què ja havia tornat a viure a la Val d'Aran, després d’acabar els estudis i rondar una miqueta, i començava a dedicar-me de ple a aquesta aventura de la música.

Què ens vol dir el títol del disc? La traducció al català d’ henerècla és escletxa. Ens va agradar força aquest concepte perquè creiem que té una connotació de canvi, de veure més enllà, d'esperança, de traspassar i imaginar el que hi haurà després, el que ve de nou. És molt gràfica i natural.

Què ha suposat aquest nou disc per a vosaltres? Aquest disc ha representat un abans i un després en la nostra trajectòria com a músics, ha significat un empoderament respecte de la nostra obra i el nostre esdevenir que ens marcarà, segur, els passos que segueixen. A part del significat que pot tenir per nosaltres personalment, també creiem que la nostra societat i la nostra generació estem vivint un canvi social, polític, ambiental, etc. i en molts altres sentits. Finalment, hem acabat veient henerècles a tot arreu: un riu i una vall són una henerècla a la terra, les arrugues, el sexe femení, la fusta n'és plena, etc.

La cultura és una eina de transformació social? Des del meu punt de vista la cultura no és res més que el que crea la gent, el fruit de la nostra activitat quotidiana. La cultura som nosaltres. La música evidentment forma part d'aquest conjunt heterogeni. La cultura crea ponts entre persones i grups diferents, permet compartir, intercanviar, visibilitzar i generar nous escenaris. Si els ideals que inspiren les nostres creacions proposen canvis socials, sí pot ser una gran eina de transformació social. La nostra activitat musical parteix des d'aquest punt de vista, això intentem.

Com es presenta la gira de promoció? Doncs de moment prou bé. La majoria de concerts de presentació els tenim entre els Països Catalans (Catalunya, País Valencià i Balears) i Occitània, però també alguna data a Euskal Herria. Encara queden forces dates per confirmar, però de moment puc avançar que el 10 de juny serem al Cafè del Teatre de Lleida. Totes les dates es poden trobar a la nostra web: www.alidesans.com, i també les anem anunciant a les xarxes socials: Facebook i Instagram.

On es pot trobar el disc? Ja està disponible a les plataformes digitals: Spotify, Google Play, Deezer, iTunes i Youtube. Físicament la millor manera de trobar-lo és als concerts, així podem compartir, conèixer-nos i intercanviar. A més, el preu és més econòmic. També tindrem alguns punts de venda en petits comerços que estiguin interessats a tenir-lo a disposició del públic. De moment al Pirineu el tenim a la Llibreria Ruda (Vielha) i al Refugi Rosta (Salardú). Si algun lector que tingui un establiment obert al públic s'anima ens pot escriure a través de la nostra pàgina web, estarem encantats. Finalment, una altra opció es demanar-lo escrivint-nos a través de la nostra pàgina web i indicant l'adreça on es vol rebre. L'enviarem fresquet des de casa.

Tot molt personal i molt directe… Som així. Aquest projecte ha sigut creat des de l'autogestió. Aquelles persones que vulguin donar-nos suport han de saber que els diners que destinin a la compra del disc seran directament reinvertits en el projecte i per tant estaran ajudant-nos a seguir endavant amb aquesta "lluita".

On us podem trobar?

A la nostra web: www.alidesans.com i xarxes socials:Facebook: @alidesansoficiau Instagram:  @alidesans Youtube: @alidesans