28.01.2022 |
Viure als Pirineus

Albert Villaró guanya el Prudenci Bertrana 2015 amb "La bíblia andorrana"

Albert Villaró ha guanyat el 48è Premi Prudenci Bertrana amb una novel·la policíaca en què un crim posa al descobert una trama d’espionatge i guerra bruta entre Espanya i Catalunya en territori andorrà. La bíblia andorrana aborda el manteniment de la sobirania del país del Pirineu, amenaçada per un antic protocol —la Conjectura Valdambrini— que possibilita la substitució del copríncep episcopal.

P1350299
Albert Villaró, guanyador Prudenci Bertrana 2015. Foto: Marcel·lí Pascual.
Albert Villaró guanya el Prudenci Bertrana 2015 amb "La bíblia andorrana"

Enguany, el jurat, compost per Xavier Cortadellas, Sílvia Soler, Llucia Ramis, Iolanda Batallé i Glòria Gasch, ha decidit premiar la novel·la La bíblia andorrana d’Albert Villaró que Columna Edicions publicarà el proper mes de novembre.

La novel·la guardonada parteix de l’assassinat, molt professional, d’un banquer andorrà, sobre qui plana la sospita d’haver traficat amb informació confidencial. L’Andreu Boix, un dels oficials d’investigació criminal de la policia andorrana, i els membres del seu equip —que ja coneixem de les novel·les Blau de Prússia i L’escala del dolor— hauran de dedicar-se en cos i ànima a treure l’entrellat del cas.

Les coses es compliquen: Andorra és l'escenari d'una sorda batalla entre serveis d'intel·ligència rivals, que compren, venen, inventen o roben dades sensibles. La supervivència del petit país pirinenc, que sense buscar-s’ho es troba en una difícil relació amb els estats veïns, penja d'un fil. En Boix haurà d’amagar un testimoni essencial i a la vegada haurà de tenir tractes complicats amb la intel·ligència espanyola, per encàrrec directe del cap de govern. La neutralitat ancestral de les Valls està qüestionada: ha reaparegut el fantasma de la pèrdua de sobirania, que resorgeix periòdicament. Un obscur document, la bíblia andorrana —també coneguda com la Conjectura Valdambrini—, amagat a la Real Biblioteca de Palacio, n’és la peça clau. L’Andreu Boix tindrà l’ajut d’una historiadora, la Canòlic Pedroza, per intentar desactivar l’amenaça.

Albert Villaró és andorrà, nascut a la Seu d'Urgell l'any 1964. Ha publicat un llibre de relats, La selva moral (1993), i set novel·les: Les ànimes sordes (2000), Obaga (2003), L'any dels francs (Premi Nèstor Luján 2003), Blau de Prússia (Premi Carlemany 2006), La primera pràctica (2010), L'escala del dolor (2012) i Els ambaixadors (Premi Josep Pla 2014). Ha escrit el llibret d'una òpera titulada El somni de Carlemany, a la qual ha posat música el compositor napolità Sergio Rendine. Obaga ha estat traduïda al castellà i al francès, i Blau de Prússia ha aparegut en castellà i en italià.

Albert Villaró guanya el Prudenci Bertrana 2015 amb "La bíblia andorrana"
Comentarios