La 25a edició del Dansàneu ja està en marxa

Els primers assajos de la producció del 25è aniversari, Esvorell, amb Magí Serra i Marçal Ramon al capdavant, han donat el tret de sortida aquest dimarts, 21 de juny, a les activitats del 25è Dansàneu, Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu.

dansaneu_4
photo_camera El Dansàneu és un esdeveniment cultural únic.

L’equip d’Esvorell el formen tres ballarins (Magí i Joana Serra i Montse Selma) i tres músics (Magí Canyelles a la tenora i Mireia Vila al violí, dirigits per Marçal Ramon a l’acordió) sota el mestratge de la ballarina de dansa contemporània Sònia Gómez.  Els membres d’Esvorell han treballat fa uns dies amb el prestigiós ballarí i coreògraf Roberto Olivan elements vinculats a l’escenografia i el moviment d’aquesta producció, articulada en col·laboració amb els festivals Ésdansa de les Preses i la Fira Mediterrània de Manresa. Els joves ballarins i músics, convidats especials en l’edició d’aquest 2016 del Dansàneu, ha començat a treballar la seva residència avui dimarts al Paller de l’Ecomuseu d’Esterri d’Àneu en el context del laboratori de creació que culmina el treball iniciat l’octubre passat a la Fira Mediterrània de Manresa.

El dissabte, 25 de juny, el Dansàneu presentarà el resultat final del procés de treball associat a aquesta producció: serà a dos quarts de vuit del vespre, a Santa Maria d’Àneu. Cal recordar que una de les novetats del Dansàneu d’aquest 2016 és la seva capacitat d’apostar amb fermesa per la producció així com de traçar aliances amb festivals homòlegs que apostin per posar en relleu el diàleg entre tradició, modernitat i creativitat.

El festival Dansàneu, organitzat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, tindrà lloc des d’avui i fins aquest diumenge, 26 de juny a vuit pobles de les Valls: Esterri d’Àneu, València d’Àneu, Isil, la Guingueta d’Àneu –amb l’ermita de Santa Maria d’Àneu com a escenari de les produccions més destacades-, Espot, Escaló, Sorpe i Sort. El Dansàneu és una mostra de caràcter participatiu amb la dansa com a eix vertebrador adreçada a públics de totes les edats i perfils, des dels més experimentats als neòfits que s’acosten per primera vegada a la dansa i la música tradicionals.

Durant tot el dia, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu s’ha convertit en l’escenari dels primers tallers de formació musical que, coordinats pel graller i viola de roda Adrià Grandia, s’oferiran fins aquest dijous gratuïtament als nens i nenes i professors que ho desitgin. Un taller de Francesc Sans, especialista en gaita i músiques tradicionals i històriques, ha fet sonar de nou el bot pallarès, les cornamuses i el sac de gemecs a un dels espais més emblemàtics de la Casa Gassia. A la tarda, el sabadellenc Carles Belda, un dels acordionistes diatònics de referència del panorama musical català, ha ofert un taller d’acordió diatònic que ha permès conèixer i tastar alguns elements bàsics de la rumba.

Al vespre l’activitat del Dansàneu està previst que es traslladi fins a Escaló, on s’oferirà un sopar elaborat amb productes de quilòmetre 0 proposat pels responsables de l’Hotel - Restaurant Castellarnau. Aquest maridatge es rubricarà amb l’espectacle DECANTA: un concert amb tast de vins i caves simultani a càrrec dels acordionistes Carles Belda i Joan Garriga (La Troba Kung-fú, entre altres) i l’enòleg Pere Mata, el qual comentarà entre cançó i cançó els productes que el públic podrà degustar de manera gratuïta. El sopar està previst a les nou del vespre i l’inici del DECANTA, a partir des onze de la nit.

El Dansàneu segueix demà amb la presentació de l’espectacle Mimosa, el llibre - homenatge a Joan Serra i el concert d’Artur Blasco i Yannick Lopes.

L’activitat del Dansàneu continuarà aquest dimecres, 22 de juny, novament amb la formació musical celebrada a l’Ecomuseu i amb alguns dels plats forts del festival d’enguany com són la presentació de l’espectacle Mimosa, amb Joan Figueres, Magí i Joana Serra i Sandra Ballbè (plaça 11 de Setembre, a les 21h45). Aquesta proposta culminarà la presentació de tarda del llibre sobre Joan Serra La dansa a l’escola. També a la nit, al Paller de l’Ecomuseu, el concert d’Artur Blasco i Yannick Lopes s’endevina com una de les propostes amb major afluència de públic.

La commemoració d’aquest quart de segle de trajectòria del Dansàneu s’escenificarà amb l’acte institucional que se celebrarà a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu el dijous 23 de juny, a dos quarts de set de la tarda, i que s’obrirà amb el pregó de l’escriptor andorrà Albert Villaró. Seguidament tindrà lloc la inauguració de l’exposició Festes de foc al Pirineu, produïda pel Departament de Cultura i presentada al Museu d’Història de Catalunya el desembre de 2015, coincidint amb la Declaració de la UNESCO que reconeix les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L’acte estarà presidit pel Conseller de Cultura, Santi Vila.

Sobre Esvorell, la producció del 25è aniversari

Magí Serra, Joana Serra i Marçal Ramon: laboratori de creació (producció especial 25è aniversari) · Assessorament coreogràfic: Sònia Gómez / Assessorament en el moviment: Roberto Oliván.

Magí i Joana Serra, fills del fundador i ànima del Dansàneu, Joan Serra, van començar a barrejar la dansa contemporània amb la dansa popular catalana a recer de la companyia CollectifPops, grup resident en la 21a edició del Dansàneu, l’any 2012. Ara posen en comú les seves experiències amb altres artistes de la seva generació (la ballarina Montse Selma i el virtuós de l’acordió Marçal Ramon, entre altres), per ballar avui i per a tothom una dansa que és contemporània i popular alhora. En col·laboració amb la Fira Mediterrània de Manresa i amb el festival Ésdansa, el laboratori de creació apuntat en l’edició de 2015 de la Fira Mediterrània creix en format i plantejament a l’entorn de la celebració de la setmana del Dansàneu, amb la voluntat de presentar una producció finalitzada, de format mitjà. Format: 3 ballarins i 3 músics.

PROGRAMA 25è DANSÀNEU. Del 21 al 26 de juny de 2016

DIMECRES 22.06

-Formació musical per a nens i nenes i/o professors

Coordinen: Adrià Grandia i Ignasi Ros

Taller de gralla amb Ivó Jordà i Manu Sabaté

Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu

Hora: 10h00 a 13h00

-Inauguració exposició PATRIMONI DIBUIXAT

Quadres i dibuixos de Ramon Violant i Simorra

Coordina: Jordi Abella

Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu

Hora: 18h00

-Presentació del llibre/audiovisual

‘La dansa a l’escola · El mestratge de Joan Serra’

A càrrec de Joan Figueres (autor)

Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu

Hora: 18h30

-Espectacle de dansa ‘Mimosa’ a càrrec de Magí i Joana Serra i Sandra Ballbè. En acabar, se servirà una mimosa als assistents

Lloc: Plaça 11 de setembre

Hora: 21h45

-Concert Artur Blasco & Yannick Lopes, en concert

Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu

Hora: 22h30

-Nit DANSÀNEU al PUB de l’ERA

Lloc: Esterri d’Àneu

A partir de les 00h00

DIJOUS 23.06

-Formació musical per a nens i nenes i/o professors

Coordinen: Adrià Grandia i Ignasi Ros

Taller de flautes de tres forats a càrrec de Diego Escolano (Aragó) i Jean Baudoin (Gascunya)

Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu

Hora: 10h00 a 13h00

-Presentació - vermut del llibre sobre el ball de les esquerranes

A càrrec de Montserrat Garrich (autora)

Lloc: Sala d’actes de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu

Hora: 13h00

* Després petit ball. Se servirà un vermut a tots els assistents

-Acte institucional de celebració del 25è Dansàneu i pregó de benvinguda a càrrec de l’escriptor ALBERT VILLARÓ

Inauguració de l’exposició ‘Festes de foc al Pirineu’ produïda per la Generalitat i estrenada al Museu d’Història de Catalunya amb motiu de la declaració de la UNESCO. Presideix l’Hble. Conseller de Cultura, Sr. Santi Vila

Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu

Hora: 18h30

-TARDA · VESPRE a les falles d’Isil amb la tradicional participació de grups de les Valls i grups participants en el Dansàneu 2016

Lloc: Isil

-TARDA · VESPRE falles a ESPOT i a la GUINGUETA d’ÀNEU

DIVENDRES 24.06

-Cercavila pels carrers de Sort

Lloc: sortida des de la plaça de Sant Eloi

Hora: 11h00

Amb grups de proximitat i músics i ballarins convidats

-Assaig obert dels goigs recuperats de Sant Joan d’Isil

Previ a la celebració de la missa

Lloc: Església de Sant Joan d’Isil

Hora: 11h30

-Espectacle de benvinguda

‘Tants records’ amb l’Esbart Sant Cugat i Pere Martínez Quartet

Lloc: Santa Maria d’Àneu

Hora: 20h30

-Nit DANSÀNEU amb convidats al PUB de l’ERA

Lloc: Esterri d’Àneu

Hora: 00h00

DISSABTE 25.06

-Formació en dansa / preparació cercavila (oberta al públic)

Amb els grups de dansa de Catalunya (Tortosa · Lo Planter) · Euskal Herria (Beasain · Aurtzaka dantza taldea)

Lloc: Poliesportiu d’Esterri d’Àneu

Hora: 10h00

-Taller de danses obert al públic (familiar)

A càrrec de Montserrat Garrich, Esbart Català de Dansaires

Lloc: Poliesportiu de Sort

Hora: 11h00

-Ballada de sardanes amb la Bellpuig Cobla

Lloc: c/ Major d’Esterri

Hora: 13h00

-Exhibició dansa a càrrec dels grups participants (Els Esmolets i els Xafarostolls)

Lloc: Espot

Hora: 13h00

-Cercavila participativa que finalitza a Santa Maria d’Àneu

A càrrec dels grups participants

Sortida des del poliesportiu d’Esterri d’Àneu i actuacions a la residència Llar de la Gent Gran Valls d’Àneu i al c/ Major

Hora: de 17h00 a 19h00

-Contacontes: Rondalles, mites i contes dels Pirineus

Amb Roger Cònsul i la col·laboració de Xants, grup escènic de les Valls d’Àneu

Lloc: València d’Àneu

Hora: A les 19h00

-Presentació de la producció del 25è aniversari: ‘Esvorell’

Amb Magí Serra, direcció artística i Marçal Ramon, direcció musical

Lloc: Santa Maria d’Àneu

Hora: 19h30

-Falles a València d’Àneu

Baixada de les falles

Concert del NewCat · Presentació del disc ‘Ruralisme il·lustrat’

Lloc: València d’Àneu

Hora (falles): des de les 20h i fins les 00h00

Hora (concert NewCat): a les 23h00

-Final de festa amb tots els participants del Dansàneu (balladors i músics)

Lloc: a la piscina d’Esterri d’Àneu

Hora: a partir de les 00h00

DIUMENGE 26.06

-Exhibició del grup convidat de l’ARAN: Es fadrins de Vielha

Lloc: c/ Major d’Esterri

Hora: 11h30

-Exhibició de danses amb els grups convidats (Lo Planter)

Lloc: Sorpe

Hora: 12h00

-10è aniversari bastoners de les Valls d’Àneu

Amb l’actuació del grup convidat de l’ARAGÓ -Paloteros de JACA-