La Fundación Oso Pardo i Endesa planten més de 9.000 fruiters per millorar l'hàbitat de l'os bru al Pirineu

Endesa i la Fundación Oso Pardo duen a terme un treball de millora de l’entorn dels ossos a la vall d’Isil, dins l'àmbit del Parc Natural Alt Àneu, amb la plantació de 9.150 arbres fruiters. Es tracta de la culminació del projecte que té com objectiu l’enriquiment de la biodiversitat en àrees osseres del Pirineu dins del programa PIROSLIFE que es duu a terme al Pallars Sobirà.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo_camera Imatge de la plantació dels fruiters.

Durant uns anys es van recollir les llavors dels arbres que ara s’estan trasplantant, també es va fer formacions als empleats d'ENDESA que treballen en instal·lacions dins de l’àrea d’influència d’aquests animals.

D’entre les espècies que s’estan plantant, i serviran d’aliment per als ossos, hi ha cirerers (Prunus avium), moixeres (Surbus aria), púdols (Rhamnus alpina), pomers bords (Malsu sylvestris) i gerds (Rubus idaeus). Tots ells, provinents de la recollida de llavors que es va fer mesos enrere, escollits per l’interes tròfic que suposen per als ossos del Pirineu, i que van ser aviverats en el Viver de Tremp de Forestals Catalana.

A més, en el cas dels pomers s’han fet empelts amb 30 varietats locals més productives procedents de material vegetal recollit per experts en la producció de pomers tradicionals injectats. Per portar a terme els treballs de plantació es van establir acords de custòdia amb l’Entitat Municipal Descentralitzada Isil i Alós, propietària dels terrenys, en els que, a més dels treballadors locals empleats, han participat alumnes de l’Escola d’Oficials Forestals ubicada a València d’Àneu. Totes les accions han estat coordinades per tècnics de la FOP.

El projecte en què participa Endesa pretén consolidar el futur dels ossos al Pirineu mitjançant la millora del seu hàbitat. A més de l’augment significatiu d’aliment, aquesta reforestació millora la connectivitat entre els individus presents al territori català, de manera que es redueixi l’actual fragmentació de l’hàbitat de l’os bru. Experiències similars en altres indrets han demostrat que l’abundància de fruites a l’estiu millora el moviment dels individus i evita, per altra banda, l’acostament a zones on la presència humana és més habitual.

La col·laboració històrica entre la Companyia i la Fundación Oso Pardo s’emmarca dins del Pla de Conservació de la Biodiversitat d’Endesa i es tracta d’una actuació tant a nivell ambiental com social enfocada a la promoció del desenvolupament rural sostenible, l’educació ambiental i la protecció de l’os bru.

Més informació a: http://www.fundacionosopardo.org/

Plantaciones con caballos ENDESA-FOP (2)

El projecte PIROSLIFE està coordinat per la Generalitat de Catalunya, i compta com a socis el Conselh Generau d’Aran, Forestal Catalana, la Universitat de Lleida i la Fundación Oso Pardo. Les accions que desenvolupa la FOP en aquest projecte compten també amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Més a Comarques