Què és Smartflower? És un nou concepte de producció d’energia solar que té una enorme capacitat de generar energia verda, té un alt disseny i s’instal·la sense grans complicacions. Com ens diu la seva paraula, Smartflower és una flor intel·ligent pel simple fet de captar una energia que després podem fer servir tots els ciutadans.
És legal aquest sistema? I tant que ho és! Aquesta pregunta ens la fan sempre i és un exemple que la política actual no ajuda a un canvi de model energètic. L’autoconsum solar és legal, tècnicament viable i administrativament regulat. Una altra cosa és si s’ha de pagar l’anomenat peatge de recolzament o “impost al sol” i és això el que està portant tants dubtes. Ara per ara no s’aplica, s’han fet al·legacions a aquest apartat i ha estat portat als jutjats per incomplir diverses normatives d’àmbit europeu. En el cas d’Smartflower, si s’acabés aplicant, suposaria pagar un cost de 26 euros/any en concepte de “peatge de suport”. Cert que ningú vol pagar, però la revolució ha de començar per petites passes.
Com vas conèixer Smartflower? Com a emprenedor, cal estar sempre cercant noves oportunitats i mirar de regirar les idees i les opcions de negoci que puguin sorgir. Un amic em va explicar aquest nou invent austríac. Em va agradar, vaig contactar amb l’empresa i després de varies reunions i una bona entesa ells van creure en el meu projecte i jo en el seu producte.
Què fa Smartflower diferent a una instal·lació solar convencional? Tot a la vida ha de tenir una evolució, i smartflower és la mostra de cap a on pot anar el sector de la fotovoltaica. Aquest “girasol” es basa en l’exemple de la natura per a resoldre un problema humà com el de produir energia. Produir energia ha de ser tan senzill com a consumir-la. Segurament que el primer que va inventar una rentadora va tenir molts entrebancs. Smartflower és aquesta cosa estranya, però senzilla en concepte, que algun dia serà la font d’energia de moltes llars.
I com funciona? El concepte és molt senzill i inspirador. Només calia veure que fan les plantes, seguir la trajectòria diària del sol i per això amigablement li diem el nostre girasol. Les plaques solars son els pètals i cada dia s’obre amb la sortida del sol i es tanca quan marxa a la nit. Aquesta “planta energètica” porta tots els elements necessaris per al seu funcionament i només cal un espai lliure d’obstacles i un cable de connexió per injectar l’energia generada.
Cap a on va el sector energètic? Gran pregunta! I també complexa. Una cosa és cap a on hauríem d’anar si volem salvar el nostre planeta i les nostres vides (sobretot les de les generacions futures), l’altra on ens està portant la ciència i els avenços tecnològics i la més difícil i potser més entregirada és si algun cop entendrem quina és la condició humana i si podrem canviar les coses que fem, a nosaltres i al medi ambient. L’energia no és més que un medi per aconseguir allò que volem, no és cap fi ni ha de ser cap negoci per si mateix.
Més info a: www.smartflower.cat