27.11.2022 |
Viure als Pirineus

Un guia de muntanya i un mecànic d’altura, a Viure als Pirineus del Canal 33

Aquest dilluns, 6 de juny, a les 22.05, al 33, “Viure als Pirineus” continua descobrint històries i personatges de la gran serralada. Aquesta setmana un guia de muntanya de Prullans que ha recorregut mig món, i un mecànic d’altura que treballa i viu a 2.877 metres, a tocar de les estrelles, a l’observatori astronòmic del Pic del Migdia.

image006(2)
El Xavier estima la muntanya.
Un guia de muntanya i un mecànic d’altura, a Viure als Pirineus del Canal 33

Xavier Llongueras, un guia dels Pirineus

Xavier Llongueras viu a Prullans. Aquest guia d’alt nivell és un observador enamorat de la Cerdanya. Quan no treballa a les muntanyes de l'altra banda del món, la recorre a peu o en bicicleta i, quan cal, s’atura i poda els arbustos i la malesa que esborraria conservar camins que es perdrien. Té una mirada molt aguda i externa sobre la Cerdanya. En Xavier va descobrir la comarca de petit, quan hi venia amb els seus pares. Més endavant, per fer realitat els seus somnis, va deixar Sabadell i s’hi va instal·lar.

Cada dilluns, però, en Xavier torna a Sabadell. Fa de voluntari al Servei General d'Informació de Muntanya, un centre de referència internacional, on s’elaboren mapes de muntanyes i de zones poc conegudes. Quan torna a casa l’espera la feina d’oficina, la preparació d’una escalada o un nou client que el portarà a qualsevol lloc del món. Tot i així, encara li queda energia per sortir i fer les fotos del calendari de la Cerdanya.

“Faig la feina que he buscat” –diu en Xavier. “I si bé totes les feines es fan a canvi de diners, la meva la sento i m’apassiona. I per això vull transmetre el que sé als altres”.

Jean-François Rechoulet, un mecànic dels Pirineus

Situat a 2.877 metres d'alçada, el Pic del Migdia de Bigorre sembla un vaixell que sura damunt l'enorme mar de núvols. Als Pirineus francesos, aquest pic és un mirador que apassiona i atrau els homes des de fa segles.

Avui dia, al Pic del migdia hi ha un punt importantíssim de recerca astronòmica i, alhora, una petita colònia on cada dia treballen un gran nombre d'homes i de dones per acollir-hi els turistes que visiten les instal·lacions.

Jean-François Rechouet treballa en el manteniment de les infraestructures, és un mecànic d’altura, a 2.877 metres. En Jean-François, un apassionat de la muntanya i del Pic del Migdia, serà el nostre guia en la descoberta d'aquest lloc mític.

Més info: tv3.cat/viurealspirineus

Un guia de muntanya i un mecànic d’altura, a Viure als Pirineus del Canal 33
Comentarios