UNIVERSITATS

La Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà clou amb el premi al millor estudiant de la Cerdanya

El guanyador d’enguany és Pau Bombardó, que rebrà un ajut de 1.700 €. La cloenda l’ha presidit Laura Borràs, que ha impartit una conferència sobre el valor de la poesia i la paraula
Univ Estiu cloenda 1
photo_camera Pau Bombardó rep el premi a l'acte de cloenda de la Universitat d'Estiu Ramon Llull /puigcerda.cat

La Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà ha culminat la seva edició de reaparició amb un acte de cloenda encapçalat per la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, que s’ha completat amb el lliurament del Premi AUCer-Vila de Puigcerdà al millor estudiant de Batxillerat de la Cerdanya.

 Enguany aquest guardó s’ha concedit a Pau Bombardó Campillo, estudiant de l’Institut Pere Borrell de Puigcerdà. El reconeixement consisteix en una beca de 1.700 euros, cofinançada per l’Ajuntament de Puigcerdà i l’Associació Universitària de Cerdanya per ajudar el premiat en l’inici dels seus estudis universitaris, que en aquest cas seran els de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquesta edició, el lliurament del Premi AUCer-Vila de Puigcerdà ha celebrat el seu 20è aniversari. De fet, l’any passat va ser l’únic acte que es va mantenir de la Universitat d’Estiu a Puigcerdà, amb la qual cosa es va voler mostrar el compromís amb els millors estudiants de la comarca.

Univ Estiu cloenda 5

 El president de l’Associació Universitària de CerdanyaFrancesc Armengol, recorda que el guardó va néixer per incentivar la formació tenint en compte que, des de sempre, per a la gran majoria d’estudiants cerdans, iniciar una carrera universitària suposa afrontar no només un gran repte sinó tot un nou estil de vida, atès que cal anar a viure lluny de la comarca, amb les despeses que això comporta. Per això, amb aquest ajut es recolza els millors estudiants locals i les seves famílies.  Pel que fa al balanç d’aquesta edició, Armengol n’ha destacat que, malgrat totes les dificultats, la Universitat d’Estiu ha comptat amb més de 400 participants (entre cursos i activitats) i que, més enllà de les xifres, deixa “molt bones sensacions pel sol fet d’haver-se pogut tornar a fer” i ganes de tornar a créixer l’any vinent, després una edició que ha estat “una de les més emotives”.

 Per cloure l’acte, l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, també va felicitar el guardonat d’enguany, perquè com la resta de premiats anteriors “representa valors que no passen de moda: talent, esforç i sacrifici”. Alhora, va celebrar la recuperació, aquesta setmana, tant de la Universitat d’Estiu com de la Festa del Roser de la vila. Piñeira va expressar que “no valorem el que tenim fins que ho perdem” i que, tot i les limitacions encara existents, reprendre els cursos d’estiu ha estat un èxit que demostra que aquest projecte està construït sobre uns fonaments sòlids, perquè ha pogut tornar amb força tot i haver-se hagut de suspendre l’any passat. Per això, el batlle cerdà espera que al 2022 ja es pugui recuperar completament el format d’un esdeveniment que “prioritza els coneixements útils, els sentits, les emocions i el gaudi”, més enllà de l’estricta activitat acadèmica que ofereixen les universitats la resta de l’any.

Univ Estiu Cloenda 6

 A l’inici de l’acte, el rector de la URL, Josep M. Garrell, també va expressar la satisfacció perquè “després d’un any tremendament difícil, tant pels centres acadèmics com pels estudiants, el més valuós d’aquesta Universitat d’Estiu és fer-la”. En aquest sentit, Garrell va agrair l’esforç fet per la Generalitat de Catalunya per mantenir l’activitat educativa al llarg d’aquest darrer curs, en el qual s’ha commemorat el 30è aniversari des que el Parlament va reconèixer de manera unànime la creació de la Universitat Ramon Llull. D’altra banda, el rector va elogiar la gran tasca feta un any més per l’equip de voluntaris de l’AUCer, als quals va definir com “uns cracs”, i en va destacar que “Puigcerdà ha establert un model a seguir” pel que fa a organització de cursos d’estiu i a l’acollida a alumnes i professors. Finalment, Garrell va posar l’accent en la importància de l’educació com “l’arma més poderosa” enfront de la crisi generada per la pandèmia.

 Laura Borràs va presidir l’acte i, a més a més, va impartir la conferència de cloenda, titulada ‘Poesia per encendre el món’. La nova presidenta del Parlament -que és professora de literatura a la UB des de 1995- va oferir una visió àmplia del poder de la poesia i la paraula per entendre allò més essencial de la vida, especialment l’amor, el desamor i la mort, amb referències a una gran diversitat d’autors com ara Josep Palacios (a qui al·ludia el títol de la xerrada), Pablo Neruda, Míriam Cano, Georg Simmel, Bernat Nadal, Josep Palau i Fabre, Joan Sales, Marc Granell, Miquel Àngel Riera o James Joyce. Del cèlebre escriptor irlandès i de la seva creació ‘Els morts’ (un dels relats de l’obra Dublinesos), Borràs en conclou que aquest llibre mostra com “les paraules són la veritat de la vida” i com l’amor pot transcendir més enllà de totes les circumstàncies.