Patrimoni

Última fase de restauració de les pintures gòtiques de la paret del cor de l’església de Sant Domènec de Puigcerdà

Les restauradores Meritxell Izquierdo i Sara Sagastegui han reemprés, aquests dies, les obres de recuperació de les pintures gòtiques de la paret del cor de l’església de Sant Domènec de Puigcerdà. Aquesta serà l’última fase de la restauració en aquesta part del monument en una actuació que haurà durat uns quatre anys, de forma discontinua. Crònica de Jordi Pardinilla

restauracio pintures cor sant domenec 06
photo_camera Imatge de la restauració de les pintures

Quan finalitzi aquesta fase, prevista per a últims d’any, totes les pintures de la paret del cor quedaran al descobert en una intervenció que els tècnics qualifiquen “d’intervenció museística”, segons expliquen Izquierdo i Sagastegui. “Això vol dir que allí on no ha estat possible recuperar les pintures no s’hi ha fet cap manipulació per part nostra i només quedarà a la vista una capa de morter”, afirmen.

L’estat de la superfície de la paret, que ha sofert diferents modificacions amb el pas dels anys, fa molt complicada les tasques de recuperació de l’art mural. “Tenim tres capes diferents per damunt de les pintures. Una, la primera, de morter i guix; un altre, la segona, de calç -la més complicada d’extreure- i, finalment, una tercera capa marronosa que no hem sabut determinar”, expliquen les dues tècniques.

Un cop s’ha sanejat la superfície, es tapen amb un morter especial els forats que s’hi han trobat -que són els que van servir en el seu dia per collar la capa de calç i ciment a la paret-, es restaura la pintura i es fixa amb un material reversible. Aquesta intervenció s’està realitzant gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.

Restauració pictòrica per acabar

Per acabar la recuperació pictòrica de la totalitat del monument religiós caldrà com a mínim dues noves fases que afectaran les dues capelles laterals del cor; la de l’escala que serveix per accedir a aquest espai i la capella que guardava fins ara la caldera de la calefacció, una paret que està molt castigada.

Sant Domènec, una rehabilitació integral

A l’església de Sant Domènec s’ha invertit més de 600.000 euros aquests últims anys, gràcies a les aportacions que ha fet la pròpia Parròquia, la Diputació de Girona (a través del Pla de Monuments-, la Generalitat de Catalunya (a través del Centre de Restauració de Béns Mobles) i l’Ajuntament de Puigcerdà. També hi ha fet aportacions el Bisbat d’Urgell.

Les inversions han servit per rehabilitar bona part de l’interior del temple, on s’ha fet tot el terra nou -i s’hi ha instal·lat parquet-, s’han fet les parets i les capelles laterals, les voltes, el sostre interior, la nau de l’altar i la recuperació de les pintures murals gòtiques. L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha explicat que la intervenció que s’ha fet al monument ha estat “austera, elegant i molt funcional” i que la intenció de l’equip de govern és ara “redactar un projecte per a la recuperació de l’exterior de l’edifici”.