FRONTERES

Tornen a tancar el pas fronterer de la Vinyola al cap d'unes hores que fos reobert pels veïns

El diputat de Junts al Parlament i exconseller de Cultura, Lluís Puig, exiliat a Bèlgica, es va desplaçar aquest diumenge a l’Alta Cerdanya per sumar-se als actes reivindicatius i reclamar l'obertura dels passos fronterers
Carretera de la Vinyola tancada
photo_camera La carretera de la Vinyola, a la Cerdanya, torna a ser tallada / @RadioArrels

Fa dos anys que l'estat francès va decidir tancar alguns passos fronterers que uneixen la Catalunya del Nord i la del Sud. I n'hi ha 4 que continuen sense obrir-se, al·legant el control de la immigració clandestina i la lluita contra el terrorisme.

Lluís Puig fronteres
El diputat i exconseller Lluís Puig va reivindicar la feina del president a l'exili, Carles Puigdemont, i dels exconsellers i eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí / @francescd

Els passos tancats són el coll de Banyuls, que uneix l'Alt Empordà amb el Rosselló; el coll de la Manrella, de l'Alt Empordà al Vallespir, i dos de la Cerdanya: el camí d'Age i la carretera de la Vinyola. La qüestió s'esperava que s'abordés en la cimera hispano-francesa que va tenir lloc a Barcelona el passat 19 de gener. L'acord definitiu que en va sortir no va resoldre definitivament el conflicte pels passos fronteres.

Els passos estan tancats amb roques de grans dimensions o blocs de formigó que no permeten que hi passin cotxes. És cert que durant aquests anys hi ha hagut desenes de protestes i en alguna ocasió les roques s'han retirat, però l'estat francès les hi ha tornat a posar. Els ajuntaments i els veïns de les dues bandes de la frontera denuncien que el tall els perjudica.