URBANISME

SOS Pirineus qüestiona una construcció en terreny no urbanitzable propietat d'un edil de Bellver de Cerdanya

L'alcalde del municipi, pare de l'edil que és propietari del terreny, defensa la legalitat de tot el procés de tramitació i execució de l'obra
9f24e00e-eefb-47d7-8262-1dc400257b60
photo_camera Edificació al municipi de Bellver de Cerdanya, qüestionada l'entitat SOS Pirineus / SOS Pirineus

SOS Pirineus qüestiona una edificació que s'ha construït a sobre d'una altra en runes que hi havia en un terreny rústic propietat d'un fill de l'alcalde de Bellver de Cerdanya, Francesc Xavier Porta, i regidor del mateix ajuntament. L'entitat ha presentat una al·legació al consistori per demanar la paralització de la modificació del catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable, on es vol incloure aquesta construcció. Així, argumenta que els usos originals no corresponen al d'un lloc habitat. El batlle del municipi, per la seva banda, defensa la legalitat de tot el procés de tramitació i execució de l'obra i assegura que al 2019 tenien llicència per consolidar les parets i les restes existents i col·locar una coberta.

Des de SOS Pirineus sostenen que la construcció s'ha fet a sobre d'una antiga barraca d'eines que formava part d'unes mines de manganès. L'alcalde, però, afirma que aquesta estava situada en un altre lloc de la finca i que el punt on s'han dut a terme les obres correspon a una antiga casa. De fet, compten amb dues declaracions jurades que així ho corroboren i una menció al Butlletí Oficial de la Província (BOP) de Lleida de l'any 39. Mentre, l'entitat explica que en diversos mapes antics només s'hi assenyalen les mines i que en aquesta finca no hi hauria cap marca d'un habitatge.

9f24e00e-eefb-47d7-8262-1dc400257b60
Edificació al municipi de Bellver de Cerdanya, qüestionada l'entitat SOS Pirineus / SOS Pirineus

Pel que fa a la modificació del catàleg de masies, va ser aprovat inicialment per unanimitat de tots els grups en el ple al juliol de 2020. Posteriorment, va passar a exposició pública, tot i que des del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori es va instar a finals de març d'enguany a prorrogar-lo cinc dies perquè, per error, s'havia computat el mes d'agost quan aquest període es considera inhàbil. Dins d'aquest nou termini ha estat quan SOS Pirineus ha presentat una al·legació i, posteriorment, també ha emès una queixa al Síndic.

Des de l'entitat assenyalen que en l'acta de la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu de finals de 2020 s'indica que la situació sobre la construcció està "sobre la taula". També han posat de manifest que, en aquell mateix període, efectius dels Agents Rurals van iniciar un expedient de disciplina urbanística en relació a aquestes obres. Una de les demandes que fan des de SOS Pirineus al Síndic, a banda que investigui el cas, es poder accedir a aquest informe dels agents rurals.

Mentre, Porta ha explicat que l'edificació es fa servir actualment com a cobert agrícola i que, amb aquesta finalitat, el maig de 2021 es va atorgar una llicència d'obres per construir-hi una part annexa. També ha dit que el mes de febrer passat es va aprovar provisionalment la modificació del catàleg, amb informes sectorials favorables corresponents, i que aquest expedient s'ha tramès a la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu per a la seva aprovació definitiva.